Vad är det skillnad mellan RUT och ROT?

 

Vad är det för skillnad på RUT och ROT? Jag blir en smula förvånad och upprörd när jag hör hur diskussionen går om vi får en annan färg på regeringen under nästa mandat period. Då ska RUT bort men ROT ska vara kvar. Arbetsgivaravgiften ska istället sänkas för alla. Varför är det inte OK att anlita service i hemmet och tillåtas göra avdrag enligt RUT? Är det mer legalt att anlita byggfirmor och andra hantverkare och göra ROT avdrag? Vad händer med dessa firmor som i dag har startat upp och tillhandahåller service i form av städhjälp mm. De kommer att försvinna och en mängd kvinnor blir arbetslösa. Det leder till att vi får mer svartjobb inom denna sektor igen. Är det inte bättre att få arbetstillfällen under legala former där staten får in skatteintäkter och alla anställda omfattas av ett  tryggt regelverk  .Är detta ytterligare en av de röd/gröna:s ideologiska tankar som flyter upp. Det är inte OK att ha städhjälp men det är OK att anlita en rörmokare. Detta är för mig en stor jämställdhetsfråga och en fråga om att göra en tidigare svart sektor vit!
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

13 kommentarer

 1. Parti lös nu på väg mot (S)

  Ja du.. kanske för att de flesta medelsvensson städar själv & är inte så bortskämda så dom inte orkar det. Medans man pga. diverse regler & normer inte kan/bör göra vissa hus reparationer & renoveringar själv. Men det är kanske så att M kanske vill illegalisera ”hemma städare” så då kommer ju RUT att fungera hur bra som hellst! Då kommer ju alla även dom som inte ha råd att måsta anlita städerskor

 2. städentreprenör

  Om du har en avloppsledning som står och läcker brukar man vara tvungen att tillkalla rörmokare. Att städa kan jag avgöra själv, om att tillkalla en städfirma eller göra det själv. I första fallet måste nog alla avhjälpa felet oberoende av kostnad, i det andra handlar det mer om vad du har i plånboken. Inser inte DU varför det är OK att anlita rörmokare! Eller likställer du RUT och ROT? Mer svartjobb inom sektorn har ju gamla M ministrar visat sig vara specialister på, då invandrarflickor varit städhjälp för löner inte värda namnet. Är inte RUT en legalisering för dessa att nyttja städhjälp?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Parti lös nu på väg mot (S) (2010-05-03 07:16)
  Varför jämföra arbetsuppgifter och säga att det ena är OK att anlita entrepenör för och det andra anlitar man en entrepenör för endast på grund av lathet. Att titta på arbetstillfällen istället gör att det inte borde vara en fråga.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till städentreprenör (2010-05-03 11:48)
  Vem nyttjar RUT avdrag i dag, det är pensionärer, barnfamiljer och medelinkmosttagare oavsett partifärg. Det finns bra statistik på det. Att uppmuntra till regelrätta arbetstillfällen är i mina ögon positvt oavsett vilken slags hantverkare eller entrepenör det är.

 5. städentreprenör

  Det stämmer att det är pensionärer, men vilka pensionärer? Knappast hemmafrun med lägsta pension eller skogsarbetaren som arbetat hela sitt liv i skogen. Utan dom som har höga pensioner eller på annat sätt ett stort grundkapital. Såvida du inte blandat ihop detta med hemtjänsten. Barnfamiljer eller medelinkomsttagare oberoende av partifärg. Om detta har du ingen aning, då det inte finns någon undersökning där partifärg ingår. Dessutom råkar detta vara ett storstadsfenomen, vilket möjliggör att de båda sista av de grupper du nämner kan ingå. Att ha svartjobbare som städar är M överrepresenterat

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till städentreprenör (2010-05-03 19:22)
  Att påstå att (M) är överrepresenterat att använda ”svart” arbetskraft förstår jag att du har mycket fakta på!! Att nyttja städhjälp förekommer i stora och små städer, se var det finns entrepenörer som erbjuder tjänster.

 7. städentreprenör

  Vi kan börja med dom som sitter i riksdagen och regeringen och se vilka ertappats med att ha svart arbetskraft eller betalat för detta någon gång. M är överrepresenterat, vilket jag förutsätter att du själv kan utläsa av tidningar. Däremot kan du ta och redovisa var dina uppgifter kommer ifrån om dom som utnyttjat RUT avdraget oberoende av politisk färg. Det finns ingen sådan undersökning! Däremot har skatteverket ett underlag för vilka grupper som utnyttjat avdraget, vilket det intressanta är vilken inkomst de har och att övervägande faktiskt bor i större städer. Blunda ej för fakta.

 8. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till städentreprenör (2010-05-03 21:18)
  Att välja hur man vill tolka fakta är jämförbart med att blunda för fakta. Att vara ute i verkligheten och prata med människor gör att jag kan säga att det finns många oavsett partifärg och inkomst som väljer att anlita ex. städhjälp och sedan nyttja möjlighet till avdrag.

 9. städentreprenör

  Om du är ute i verkligheten bör du åtminstone försöka ange dina källor rätt eller tala om att det är din egen tolkning. För så fort man synar dig i sömmarna, visar det sig att det du angett som en absolut sanning inte stämmer med verkligeheten, eftersom du tolkat något hugskott från radion som allmängiltigt. Visst går många väljare på detta, eftersom dom inte granskar dom utsagor du ger. Men så fort man kollar, så börjar du ändra på dessa och komma med alternativa tolkningar. Vilka är dina belägg för att många använder städhjälp? Vilka refererar du till? Försök vara ärlig mot väljarna istället

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till städentreprenör (2010-05-05 08:18)
  Att vara ärlig är att stå för det man säger. Att använda inslag från radio kopplat till forskning är i mina ögon inte något konstigt. Att det jag skriver även tolkas mellan raderna och kommentarerna speglar människors egna tolkningar av något jag inte skrivit är spännande.

 11. städentreprenör

  Att vara trovärdig måste väl ändå vara viktigt för en politiker! Eller tycker du att politikerförakt inte finns? Om det finns, vilka är i så fall orsakerna? Att bli tagen med handen i syltburken, varken skapar eller inger något förtroende. Att använda forskning och vetenskaplig dokumentation för att göra något mer trovärdigt, men där man förutsätter att den som lyssnar eller läser inte kollar upp detta, är inte speciellt trovärdigt. Det går bra att låta vederhäftig, men det gäller också att ha back-up för detta i de hänvisningar man gör. Annars kommer man att beslås med grundlösa påståenden.

 12. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till städentreprenör (2010-05-05 09:40)
  Att använda sig av forskning och studier som finns är inte att vara vederhäftig utan att hänvisa till det andra undersökt. Att inte vara trovärdig om man hänvisar till redan gjord forskning är märkligt. Att det finns politiker förakt är jag medveten om, och det finns många både grundade och ogrundade orsaker till det.

 13. städentreprenör

  Frågan är om man hänvisar till det andra undersökt eller om man gör en egen tolkning av detta. I det senare fallet är det mer trovärdigt att klargöra detta och inte låta påskina att man referar vetenskapliga undersökningar för att få en större trovärdighet. Man utnyttjar den auktoritetstro som många har, vilket också gör att dessa inte kontrollerar påståenden som man försöker göra till sanningar. Att alltid vara källkritisk är ett måste, såvida man inte vill använda dessa källor i eget syfte. Vilket visat sig vara en sjukdom hos väldigt många politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.