Gynnar inte Norrland!

 

Höjda skatter på transporter, bensin, fastigheter, alkohol, tobak, höjda arbetsgivaravgifter på unga. Detta är en del av den skugg budget som den röd/gröna oppositionen lagt fram. Det är många miljarder som ska rulla in i statsfinanserna med hjälp av dessa åtgärder. Jag funderar hur attraktivt det blir att bo i glesbygd med ett näringsliv starkt uppbyggt på transportsektorn och skogsindustrin . Att höja skatt på koldioxid kommer inte heller att stimulera dessa två sektorer. Det finns olika sätt att finansiera en budget och detta kommer inte att gynna våra norra landsända.
  
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Etiketter:

17 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Införandet med katalysatorer på bilarna var det bilindustrin mfl som tyckte inte om det att tillverka bilen med det. Se i efterhand är tonen helt annan. Den miljösatsning som Mp och nu med Rödgröna sidan vill satsa på kommer att leda till mer miljövänligare fordon och transportbranchen kommer att fasa ut till bättre alternativ.
  Det ska vara förmånligt att göra miljö omställning.
  Såsom med utökande med Rot-avdraget i klimatfrågorna.

 2. Lasse

  Kan du, utan omskrivningar, tala om för mig hur många jobb som den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar skapat?

 3. S-O S

  Transportskatt är bra, då kanske vi får bort en del av den tunga trafiken på våra vägar som dessutom är orsaken till många döda i trafiken, du vet, bottniabanan kommer att byggas.
  Bensinen, ja vad är allternativen? Vi har bara ett jordklot. Försök att påverka folk i USA att minska på deras enorma bensinförbrukning, där finns enorma effekter att tjäna. Glöm inte att reseavdragen hjös.
  Fastigheter, helt rätt.
  Alkohol kan vi leva utan, likaså tobak.
  Arb. giv. avgifen är en del av vårat löneutrymme, pengar som vi löntagare avstått. Mao inget som den ”snälle” arbetsgivaren betalar full ut

 4. S-O S

  Du glömmer bort att arb,giv avgiften helt tas bort för småföretagen, är det inte bra?
  Glöm inte heller bort att alliansen HÖJDE arb.giv avgiften bland det första dom gjorde efter valet -06.
  Hur attraktivt det kommer att bli att bo i glesbygden? Ja minst lika trevligt som under perioden -06 och fram till nästa val. Vill jag inte stanna kvar så kan jag åtminstone åka härifrån på ett miljövänligt sätt, alltså med tåg.
  Vansinnet med det rullande lagret (långtradartrafiken) på våra vägar måste upphöra.

 5. Karl Johan

  SOS S-O S!
  Du glömmer bort att Botniabanan byggs vid kusten och Elisabeths farhågor rör glesbygden.
  ”Vill jag inte stanna kvar så kan jag åtminstone åka härifrån på ett miljövänligt sätt, alltså med tåg.”
  Du glömmer bort att alla inte bor vid järnväg.
  Du glömmer bort att även gods ska hämtas från en järnvägsstation. Hur ska det gå till? Med hästforor? Miljövänligt så det förslår, men var finns dom?
  Du glömmer bort att det är länge sedan flottning upphörde.
  Du glömmer bort att timmer behöver transporteras även där det saknas järnväg. Hästforor igen?

 6. Isak

  Glesbygden och Norrlands inland har under Alliansen för-
  lorat tusentals jobb. Utflyttningen har ökat och befolk-
  ningen har blivit äldre. Det kunde vara intressant att få
  höra från den kommande riksdagskvinnan Elisabeth Björns-
  dotter Rahm vad alliansen har gjort under dom gågna fyra
  åren och vad hon har för avsikt att göra dom kommande fyra
  åren, för att vända utvecklingen. Och inte vad oppositionen
  ska göra eller inte göra.

 7. Alliansväljare

  Oppositionens budgetförslag drabbar glesbygden fullständigt! De höjda bensinskatterna, ökade pålagor på transporter inom skogsindustrin samt höjda arbetsgivaravgifter för de unga är inget annat än ett hån mot de människor som lever och verkar utanför kusten! Reseavdraget gäller ju inte pensionärer och övriga som ej jobbar. Dessutom har vi ju alla en fritid som nu kommer att begränsas för många! I övrigt har ju oppositionen anammat jobbskatteavdraget då de ju inte vågar höja inkomstskatterna (än!) för arbetarna, men vänta bara till efter valet… Och varifrån tas alla pengar som ”utlovats”?

 8. Lasse

  I förra valet gick alliansen ut med att man skulle SÄNKA bensinskatten för att glesbygden skulle få det lättare.
  Vad gjorde man, man höjde och då sa ingen nånting från allianshåll när kritiken kom.

  Elisabeth, den mindre arb,avgiften kan inte skapa mer jobb, hur mycket Ni än räknar på det, men jag som företagare har tjänat på det, tack för det.

 9. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-04 19:23)
  Du har intressanta åsikter. Att påstå att vi bara har en jord och att USA:s bensin förbrukning har något med höjning av bensin skatten i Sverige är spännande. Att se Bottnia banan som ett alternativ är bra, det hpller jag med om men den är väldigt kust nära och det behövs andra transport sätt för att nå denna järnväg. Att påstå att vi kan leva utan alkohol och tobak, ja det är helt riktigt men det gör inte att människor reagerar på höjda skatter

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-05-04 20:39)
  jag tror inte du läst de flesta av mina inlägg när du påstår detta. Jag försöker att vara konstruktiv och tycker att jag har mer att vinna på att lyfta positiva frågor än kritisera utan grund

 11. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Isak (2010-05-04 22:36)
  Jag tror inte att alliansen kan påverka vår ålderstrappa om vi bir äldre eller inte. Vad vi kan erbjuda en åldrande befolkning är däremot en möjighet att välja hur man vill bo och vilken vård man vill ha som äldre i och med LOV reformen. Att inte höja bensinskatten, inte höja koldioxidskatten gör att den så viktiga transport och skogsindustrin kan ges bättre förutsättningar i Norrland. Att fortsätta satsa på en arbetslinje som var positivt före den stora finanskrisen är också positivt förr oss. Att minska utflyttningen från små kommuner i Norrland är en utmaning som jag inte har alla svar nu

 12. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Alliansväljare (2010-05-04 23:20)
  Många kloka åsikter. Vi står inför problem i den norra delen av Sverige om vi får en röd/grön regering och det är lite kostigt att många i denna region inte vill se detta

 13. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Lasse (2010-05-05 05:52)
  Du har helt rätt, kritiken mot vår allians regering var för liten i detta fall och jag har inget försvar till just denna fråga. Att försöka få arbetsgivare att anställa unga mäniskor är svårt och att erbjuda lägre arb.givar avg. är ett försök. Att höja den har jag svårt att se hur det skulle innebära att det blir mer attraktivt att anställa unga. Vi måste hitta andra vägar att ge våra unga arbetstillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.