Vårdyrket måste bli status!

Det har  förhandlats på arbetsmarknaden om löneutrymme och lönehöjningar. Fackförbund efter fackförbund är klara med sina förhandlingar och det är inga stora procentsiffror vi ser. Det är förståeligt att det inte finns utrymme när vi har ett ekonomiskt ansträngt läge. Vårdförbundet fick 2% i löneöknng. Sjuksköterskor överlag har en låg ingångslön efter minst tre års utbildning, det saknas specialistutbildade sjuksköterskor och det är på vissa vårdutbildningar svårt att fylla platserna. Det är också väldigt  viktigt att vi ger rätt förusättnningar att sjuksköterskor vill läsa vidare och få en specialist kompetens. Vård och omsorgs yrken är ett kvinnodominerat yrkesområde, det är inget nytt och det är en av orsakerna till att lönenivåerna också är väldigt låga jämfört med andra mer mansdominerade sektorer. Det är i många fall mer lönsamt att kunna hantera maskiner än vårda människor. Vi måste lyfta upp de personalkategorier som arbetar inom vård och omsorg så att det också blir ett "status" yrke att våra människor.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Etiketter:

6 kommentarer

 1. S-O S

  Ord ord ord, vart finns lösningen/arna då?
  Detta har många redan konstaterat för minst 10 år sen.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-23 16:12)
  Det har alltid varit ett lågstatus yrke allt sedan Florence Nightingale. Vad som bland annat krävs är att det blir lönesatt utifrån den utbildning man har, att det blir en förändring på hur vi jämför manliga och kvinnliga arbeten. det är ingen enkel uppgift då mycket är djupt rotat!

 3. Kalle

  Har med tillgång och efterfrågan att göra som precis allt annat och inte ”status”. Hur många som helst klarar av att jobba inom vården därför kan man i princip halvera nuvarande vårdlöner men ändå få folk som jobbar. De har inget val, finns inga andra jobb för dem. Så skulle det bli om marknaden fick bestämma. Allra bäst vore det om först in sist ut-regeln skrotades, då blev man av med alla jäkla obekväma arbetsmiljökämpar och fackföreningsanslutna som ständigt sätter käppar i hjulen för lönsamheten.

 4. Susi Nilsson

  Lösningen är att se på arbete oberoende på om det är kvinnor som utför eller män. Mäns arbetsområde får ”kosta” men kvinnor skall sälja sin kunskap billigt. Det är gamla förlegade struktorer som finns kvar. Jämför en högskole utbildad ingenjörs lön med en sjuksköterska. Höj lönen så de motsvarar ingenjörens.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-05-24 19:47)
  Trist att du inte förstår vilken kompetens de som arbetar inom sjukvården har. De har en lång och innehållsrik utbildning i botten innan de får börja arbeta inom sjukvården.Att det har med tillgång och efterfrågan är inte med sanningen överesnstämmande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.