Vi vill ha valfrihet!

Jag kan inte låta bi att kommentera en artikel jag läst där Vänsterpartiets totala ovilja att acceptera att   privata aktörer inom vårdsektorn ska driva sitt företag med vinst är en het fråga inom den röd/gröna alliansen. Det finns många undersökningar gjorda i Sverige som alla pekar på att de flesta svenskar vill ha en valfrihet när det gäller skola, vård och omsorg. Vi vill kunna få vård snabbt och vi vill få den bra vård och vi vill kunna byta om vi inte är nöjda. Nästan lika många anser samma sak när det gäller skola. Vi vill också välja äldreboende. Hur ska vi kunna bedriva verksamhet inom vår välfärdssektor som privat aktör och inte ha en ekonomi i balans och helst ett litet överskott för att kunna reinvestera i sitt vårdföretag? Jag har svårt att se att hela vår välfärd ska vara ett monopol under staten och vi inte ska se andra aktörer för att få fler arbetsgivare, få en bredare arbetsmarknad. Om vi ska få en utveckling inom välfärden måste vi fortsätta uppmuntra till alternativa driftsformer.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Etiketter:

9 kommentarer

 1. S-O S

  Problemet är kanske inte vinsten i sig, utan vart den hamnar. I många fall hamnar den på skatteparadiset Jersey efter en vådlig färd mellan ägare i syfte att trissa upp priset på den vårdinrättning som såldts ut.
  Med det som bakgrund kan man inte bli annat än tveksam till den indirekta utarmning av det offentliga som pågår, medan allt för många blundar och försöker få oss andra att tro att det är lösningen på framtiden sjukvård.

 2. Kalle

  Tala för dig själv. Jag vill ha vård om jag blir sjuk. Valfrihet är endast den rike förunnat, den fattige får då drömma om vilken underbar vård han skulle fått om han bara haft pengar. Det kan finnas vinstintresse i vården även kommunalt och då hamnar vinster i kommunen som blir till användning för skattebetalarna. Är det ett privat företag hamnar vinsten hos aktieägare som redan har pengar så de inte vad de ska göra av dem men en sak vet de åtminstone, det är deras hårt förtjänade pengar och inte ska några snyltare till medborgare som behöver subventionerad vård få ta del av deras kakan!

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-24 20:24)
  Du verkar insatt i hur det går till. Den privata delen av sjukvården som jag stött på ser inte ut som du beskriver. Där kostar det inte mer för pateinterna att söka och där får du ett positivt omhändertagande och en komptent sjukvård. Att det sedan drivs med vinst är en förutsättning för att reinvestera och kunna utveckla sitt vårdföretag.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Simon (2010-05-24 21:43)
  Att ha ett land som Sverige med den trygghetsförsäkring vi har är positivt. Att erbjuda en valmöjlighet där du som skattebetalare ges möjlighet att själv bestämma vart du vill få din sjukvård tycker jag är positivt. Det är lika öppet för alla att välja, det gäller bara att du gör ett val om du är intresserad, annars får du bra sjukvård ändå.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-05-24 22:29)
  Det finns privat sjukvård som du får bekosta helt på egen hand i Sverige. Den största delen av den privata sjukvård som finns är dock lika tillgänglig för dig som för alla andra. Du betalar din patientavgift likadant som inom landstingets sjukvård. Det är du som patient som ges möjlighet att välja vem du vill ha vård av och kan på så vis ställa krav på god kvalitet och att de uppfyller de krav som finns uppställda. Att det finns krav att en privat aktör ska driva företag med vinst är ett måste för att kunna reinvestera och utveckla sitt företag.

 6. S-O S

  För den som vill kan man lyssna på tex P1. I den kanalen talades det om hur dessa bolag som köper upp vårdinrättningar gör på just det sättet som jag beskrivit, tycker du verkligen att det är något att beivra/stötta/tala väl om?

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-25 21:09)
  Jag stöttar seriösa företag som vill ge oss medborgare en god sjukvård. det finns givetvis dåliga förbilder inom alla sektorer. Jag har träffat många privata vårdgivare som arbetar för att ge god kvalitet på sin sjukvård och som har en arbetssituation jag inte alls är avundsjuk på

 8. Kalle

  Det är tydligt att framstå som naiv är ett mycket enkelt sätt att skydda sig från kritik och samtidigt stilla sitt samvete. Jag har träffat många företagsledare som rabblat klyschor om varför just deras företag är en samling av världens godaste och kompetentaste människor som osjälviskt arbetar för världsfreden. Är den uttalade målsättningen densamma som den egentliga målsättningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.