Titta över vårdvalet!

 

Regeringen har beslutat att alla landsting ska införa vård val, ingen nyhet. I Västerbotten trädde denna reform i kraft 1 januari detta år. Alla landstingets egna vårdcentraler är med i reformen men det har inneburit stora förändringar i åtagandet. De ska göra och ansvara för betydligt större områden och ersättningen är i de flesta fall densamma. Västerbottens läns landsting har valt att fylla vårdvalet med ett stort åtagande jämfört med många andra landsting och det visar sig att det inte fungerar rent ekonomiskt. Många vårdcentraler har inte en budget i balans. Nu kommer regeringens ansvariga för sjukvårdsfrågor att titta över hur alla landsting har hanterat frågan om vårdval och kommer att ställa krav på att där det inte fungerar ska  det ske en förändring .

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

7 kommentarer

  1. S-O S

    Budget i balans? Hur ska den kunna vara det med alla neddragningar som varit de senaste åren.
    Kan du kanske veta hur många som får vara sjuk innan pengarna tar slut, och budgeten hamnar i obalans igen?
    Vilka ska väljas bort på grund av att budgeten har överskridits?
    Och allt detta endast som ett verktyg för att få privatisera, så lågt, så skamligt för ett land som utger/gav sig för att vara ett av världens tryggaste land.
    Men du verkar att vara stolt och glad.

  2. S-O S

    Dessutom, vården är ju inte som en industri där man med maskiner kan effektivisera verksamheten.
    Vilka maskiner finns som kan effektivisera vården?
    Finns det något annat sätt att spara/effektivisera inom vårdsektorn förutom att få sköterskor och övrig vårdpersonal att springa fortare eller att säga upp dom? Jag bara undrar.

  3. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till S-O S (2010-07-03 18:10)
    Jag tror inte du är insatt i hur denna nya reform är upplagd. Alla vårdcentraler har fått mer uppgifter och ansvarsområden men fått behålla samma budget. Det är landstinget i Västerbotten som beslutat att vi ska lägga över så mycket som möjligt på primärvården och det innebär att många vårdcentraler inte klarar av allt de ska göra. Ett sätt att effektivisera sjukvård är att använda ”rätt använd kompetens”. Ett annat är att satsa mycket på förebyggande häslovård.

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till S-O S (2010-07-04 18:59)
    I mina kretsar handlar det om att en läkare ska träffa patienter och inte sitta med statistik eller administrativa uppgifter som någon annan kan sköta bättre. I min värld handlar det om att en sjuksköterska ska vårda patienter istället för att göra mycket andra kring sysslor som inte hör till pateintvård. Det finns många uppgifter i dag som läggs ut i vården som mycket väl kan göras av annan kompetens.

  5. S-O S

    Ditt svar säger ju att den omorganisationen/situation du beskriver kommer att kosta, eller har läkare och sjuksköterskor haft onödiga uppgifter man helt sonika kan ta bort?

  6. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till S-O S (2010-07-06 08:34)
    Sjukvården har förändrats mycket de sista åren och mer administrativa uppgifter är utlagda på vårdpersonal. Att titta på Rätt använd kompetens är en väg att omorganisera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.