Löften är till för att hållas!

Läste en artikel i en av våra kvällstidningar att Ibrahim Baylan(s) är kritisk till sittande alliansregering eftersom den inte uppfyllt utlovade vallöften. Jag tycker det är spännande att tid ägnas åt att kritisera allians regeringen istället för att föra fram den egna politiken. En nyligen presenterad oberoende granskning av Riksdag och Departement visar att 4 av 5 av Alliansens vallöften redan är i hamn. Och att fler är på gång. Bland annat hävdar Baylan att Sverige är ett av få länder i världen där pension beskattas hårdare än lön. Det kan vid första anblicken tyckas så, men om man tittar närmare på hur olika socialförsäkringssystemen ser ut i vår omvärld och hur de är finansierade och då särskilt vem som betalar in socialavgifterna, arbetsgivaren eller arbetstagaren ser det helt annorlunda ut. Jag kan också fundera över om alla löntagare i Sverige kommer att tycka det är positivt med de skattehöjningar som den röd/gröna oppositionen vill genomföra . Tror man att ungdomsarbetslösheten ska bli lägre genom att höja skatten?

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

18 kommentarer

  1. Andreas Georgsson

    Slopande av avdrag för de med de högsta inkomsterna.

    Pengarna kan användas för en akiv politik för att minska ungdomsarbetslösheten istället för den nuvarande passiva politiken.

    Ökad konsumtion är ett sätt att minska arbetslösheten, de med de högsta inkomsterna ökar inte sin konsumtion med sina sänkta skatter de sparar pengarna iställlet.

    Den nuvarande politiken har gjort att de med de lägsta inkomsterna istället fått högre kostnader.

    Att jämföra med andra länder gör ingen skillnad, pensionärer betalar mer i skatt än löntagare.

  2. Hasse

    Din vana trogen så använder du skygglappar för det du inte vill se och tolkar saker utan grundläggande fakta. Ungdomsarbetslösheten har stigit och befinner sig på en orimlig nivå. När sedan alliansregeringens åtgärder inte fungerat utan snarare förvärrat situationen, behövs andra åtgärder. Till detta krävs pengar och dessa pengar måste tas någonstans. Med den omfördelning av kapital som skett, så ligger dessa hos företagoch höginkomsttagare. Dom sista som dessutom inte bidrar till att öka konsumtionen, utan binder pengar i placeringar och spekulation. Kanske bäst för dig att ha skygglapparna.

  3. Lennart

    Löften är till för att hållas, det låter vackert och ädelt – och är en uppfattning som delas av varenda politiker (och människa) i landet.

    Men frågan är hur man formulerar sina löften. När din partikamrat Anders Borg säger att ”pensionärer kan hoppas på skattesänkningar” vill han att det ska låta som ett löfte. Fast det är det ju inte.

    Hoppas kan ju alla. På fred i världen, på att arbetslösa ska få jobb, på att sjuka ska bli friska, på att Försäkringskassan ska fungera…
    Men det är ju bara ord utan innehåll. I brist på initiativ och handlingskraft finns inte mycket att hoppas på…

  4. Isak

    Av allianspartiernas alla vallöften till valet 2006 så var
    det inte mer än ca: 6% som man med bästa vilja i världen
    kan säga hölls. Vi väntar ännu på KD:s skatteminskningar
    på bensinen med 1 kr/litern. Och vad är Maria Larsson VIP-
    kort för multisjuka på våra vårdinrättningar för att nu
    nämna några. Alliansen har då inget att yvas över. Som
    pensionär så har jag mindre pengar att röra mig med än
    för fyra år sedan.

  5. Krister Klermalm

    Kan din partivän herr Reidl flitigt kritisera RödGröna oppositionen och lokala partier så ska väl även Baylan göra det. Herr Reidl ger inte mycket egna förslag heller utan kritisera mest om andras förslag.

    Vilka löften är det som ni har upplyft. Inte är det solidarisk och humana löften det har varit.
    Vad tycker arbetslösa, sjukskrivna och dem som har funktionsnedsättningar tycker om era genomförda löften så finns inte mycket gehör att ni har gjort några godkända löften.
    Genomförda upplyfta löften ska genomsyra överlag för alla invånarna i vårt land.

  6. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Hasse (2010-08-11 08:35)
    Funderar vem som sitter med skygglappar! Att vi har en hör ungdomsarbetslöshet är ett problem och det pågår åtgärder för att minska den. Att tro att den politik som förs i dag enbart gynnar högavlönade som du flitigt påstår är lite inskränkt

  7. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Andreas Georgsson (2010-08-11 07:50)
    Slopa avdrag till höginskomsttagare, när är man höginkosttagare? Gränsen varierar stort, Vi har relativt få verkliga hörinkosttagare i vårt land, det skulle inte ge många kronor. Att öka konsumtionen leder helt klart till fler arbetstillfällen, att satsa på ökat företagande är en viktig åtgärd.

  8. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Krister Klermalm (2010-08-11 13:31)
    Att kritisera varandra vinner man inga stora poäng på oavsett från vilket håll det kommer. Det gör att människors tankar om politiker sviktar. Att många sjukskrivna kommit tillbaka på arbetsmarknaden är positivt och det gäller även funktionshindrade. Det finns givetvis förbättringsområden på denna sida och det ska förändras.

  9. Hasse

    Du håller dig alltid på en mikronivå när du skall föra fram olika frågor, men ger sken av att hänvisa till en makronivå då du i förbifarten ger dig in på socialförsäkringssystemen utan grund och jämförelse. Det kanske är obekvämt att försöka hålla sig på en makronivå när man skall förklara och analysera saker, för då riskerar dina påståenden och utsagor att genomskådas och falsifieras. Men detta är väldigt typiskt för många politiker, även Baylan. Sätt in ungdomsarbetslösheten i ett makroperspektiv och kronologi så blir orsakerna tydliga och okunniga politiker avslöjade.

  10. Lennart

    Tycker du verkligen att du svarade på mitt inlägg i din kommentar nedan? Det tycker inte jag. Politiker som reflexmässigt öppnar munnen bara för att avge ett svar, borde hellre hålla tyst tycker jag.

    Apropå löften… ni politiker yttrar er så diffust att era löften nog inte ens betraktas som löften av er själva när någon försöker ställa er till svars för era påståenden. Den insikten fick jag på Fälldins tid, när han lovade 200.000 jobb.
    – Det var inget löfte, inget mål, sa Fälldin när det gick åt skogen. Det var bara en inriktning, tyckte han… då suckade jag!

  11. Hasse

    Så länge du skriver väljer du att hålla dig på en mikronivå precis av dom skäl jag redovisade i förra inlägget. Om du tycker att det är intressant att diskutera övergripande frågor borde du visa på att du klarar av detta. Den intressanta frågan kvarstår varför du gällande ungdomsarbetslösheten väljer en mikronivå? Politiskt förstår jag orsaken, eftersom M inte skulle framstå som torvärdiga. Men jag tror inte att du är så beräknande att detta skulle ligga bakom. Utan som fotfolk kastar du ut politiska påståenden som initierats från centralat håll, men detta håller inte.

  12. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Lennart (2010-08-12 11:48)
    Ja formulering är givetvis viktigt, sedan är det väldigt lätt att lägga in egna tolkningar av det som skrivs eller lovas så det gäller att vara övertydlig. Ibland är det svårt att styra över händelser som påverkar de löften man avgett, hur skulle politiken se ut utan löften?

  13. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Hasse (2010-08-12 12:00)
    Du har en underlig diskussion om makro/mikro nivåer. Vad är du ute efter? Att vara styrd från centralt håll vad gäller påståenden stämmer inte. Att ha egna åsikter står för eget tänkande!

  14. Krister Klermalm

    Ändå pajkastas det flitigt. Politik(-er) föraktet har både medborgarna och politiker skyldiga till att det finns så stor utsträckning som det gör idag. Välja dem politiker som inte sysslar med sandlåde nivå.

    Här är vi båda överens om ”Att många sjukskrivna kommit tillbaka på arbetsmarknaden är positivt och det gäller även funktionshindrade”. Varför då slänga ut dem riktigt sjuka helt till arbetsmarknaden där den gräns ni satt inte räcker. Istället borde dem få rehablitering på olika sätt via FK och AF. Släng hit och dit är inte hälsosamt och friskare blir du inte av det.

  15. Hasse

    Uppenbarligen förstår du inte det jag säger! Makronivå då diskuterar och analyserar du på ett övergripande sätt och där orsaker och förklaringar är viktiga delar i analysen. I dina påståenden och inlägg utgår du alltid från en mikronivå, vilket gör det väldigt enkelt att undgå att sätta in det i sitt sammanhang, samt se orsaker och förklaringar till olika företeelser. Ungdomsarbetslösheten skall kopplas till ex. samhällsekonomins utveckling, socioekonomiska faktorer, den förda politiken, den ideologi och samhällsyn som är förhärskande. Inte en enda gång har du lyckats koppla något påsående hit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.