Tillhörighet ger bekräftelse!

 

Vilka frågor har betydelse för människor i Sverige? Om man ska lägga  tilltro till alla opinionsundersökningar som görs så är det jobbfrågan som toppar listan. Det är kanske inte konstigt eftersom ett arbete står för så mycket mer än bara att vi ska tjäna vårt uppehälle. Ett arbete står för en tillhörighet och det står för en social trygghet. Vi diskuterade detta med vikten av tillhörighet på min arbetsplats häromdagen och vi var alla överens om vikten av att bli igenkänd som Rune som arbetar på IVA istället för att bli omnämnd som ”bara” Rune. Det ger oss en viktig tillhörighet. Uppskattar vi alla möjligheten att ex. dricka kaffe med våra arbetskamrater. Det är också en form av bekräftelse som vi alla behöver för att må bra.

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

11 kommentarer

  1. Hasse

    Det låter väldigt fint, men i moderaternas Sverige fungerar det inte som i din utsaga. Utan effektiviseringar, vinstprognoser, rationaliseringar är det som styr arbetsmarkanden och då kvittar det om man blir sedde eller inte, så länge man bidrar med inkomster till den som äer och styr verksamheten. Det är väldigt lätt att slänga omkring sig lättköpta schabloner om verkligheten istället för att förståoch analysera desamma. Du borde istället för ensidiga och förenklade budskap försöka någon enda gång använda eftertänksamhet och kritisk analys. Speciellt i en så viktig fråga som arbetet o jobben

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Hasse (2010-08-12 08:53)
    Vad får dig att tro att Hela vår värld är ett enda svart elände? Jag har varit med på arbetsmarkanden under rätt många år och inom många olika sektorer och har hyfsat god erfarenhet av att det jag tagit upp i mitt inlägg stämmer och att det är en av faktorerna varför många människor går på jobbet.

  3. Hasse

    Det är inget svart elände utan det är verkligheten, den verklighet du inte vill se eller har förmånga att se. Tyvärr har nog även skygglapparna varit på till dom erfarenheter du redovisar från arbetsmarkanden. Det du tar är bara en del av värdet med arbetet, en rätt viktig del för vissa arbetstagare, men väldigt långt i från alla. Du kör alltid fram lättköpta schabloner om verkligheten, men ifrågasätter aldrig kritiskt dessa.Vart tror du dig komma med dessa ensidiga och förenklade budskap? De flesta arbetstagare känner inte igen sig, möjligen i chefskorridorer där man inte direkt är i verksamh

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Hasse (2010-08-12 10:17)
    Spännande att vi ser så olika en och samma verklighet. Det är stort att göra sig till språkrör för de flesta arbetstagare. Att du vet vad jag har för erfarenhet är också lite intressant.

  5. Hasse

    Du gör dig själv till språkrör för alla arbetstagare och den erfarenhet du besitter kryper alltid fram mellan raderna. Det är lätt att uttala sig om en verklighet man inte satt sig in i eller har ett chefsperspektiv på. Då tror man sig också veta vilka lösningar som krävs i olika delar av verksamheten. Sanningen är att man är fjärmad från verksamheten och har ett helt annat synsätt än personalen. Dett syns väldigt tydligt i dom resonemang du för. Kliv istället ner från pedistalen och försök sätta dig in i hur olika arbetstagare ser på sin situation och tänker, istället för att tro dig veta.

  6. Hasse

    Du påstår att tillhörigheten är viktig på en arbetsplats och att man uppskattas för sitt arbete. Då är min fråga varför vi har individuell lönesättning idag och hurvida denna skapar tillhörighet och uppskattning på en arbetsplats? Jag antar att du sätter löner enligt denna lönesättning och då är frågan vilken kunskap du har om dom du sätter lön på? Vilken insats och prestationer dessa gjort? Säkerligen sätter du högst lön på den som är mest inställsam och duktig på att hålla sig framme. Med floskellistan för vilka kriterier som ger högre lön, kan du ju själv belöna o bestraffa med lönen.

  7. albin

    Bra skrivet!
    Kommer direkt att tänka på när jag slutade på mitt jobb för att studera, vilken tomhetskänsla. JAG kände mig inte längre behövd. Så jag blev helt plötsligt ”ingen”

  8. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Hasse (2010-08-12 15:51)
    Jag tar gärna diskussioner i sakfrågor men ditt sätt att ifrågasätta min kompetens leder inte till någon konstruktiv diskussion så av den anledningen avtsår jag från att kommentera.

  9. Hasse

    Tack för svaret. Då förstår jag att mina synpunkter är korrekta och att du därför avstår att svara eller inte kan svara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.