Lycksele Lasarett i fokus!

 

I en insändare i VF i går berättar Marita Fransson om hur negativt det kommer att bli om (M) vinner valet i landstinget i höst och vad som kommer att hända med Lycksele Lasarett som då blir privat. Det är ingen som påstått att Lycksele Lasarett ska bli privat, däremot har alternativa driftsformer diskuterats, vilket inte är samma sak.  Jag vill ha ett akutsjukhus i Lycksele som har akutsjukvård, BB, Förlossning och en hög kvalité på sjukvården. Det är något som prioriteras av Alliansen inom landstinget och det har inget med driftsform att göra. Att lyfta fram skillnaderna mellan privat och offentlig organisation är att inte vilja se möjligheterna till en fortsatt utveckling av Lycksele Lasarett. Det är lika stor insyn i ett aktiebolag som i  offentlig verksamhet . Den (s) ledda majoriteten har inte en gång lyft fram Lycksele som ett prioriterat område utan istället velat lägga ned BB, akutsjukvården vid ett flertal tillfällen. Jag skulle vara mer orolig för ett fortsatt (s) styre i landstinget än för tankar kring alternativa driftsformer för Lycksele Lasarett.

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Gun Rehnman

  Alliansen i Landstinget,har den 16 augusti skrivit ett medborgarkontrakt där det tydligt påtalats att utveckla och säkra Lycksele lasarett. Detta stod att läsa i våra tidningar, vilket inte kan ha undgått någon, förutom S i detta fall. Vi säger att sjukvården skall vara solidariskt finansierad via skatten och detta gäller alltså hela länet.
  Som vanligt (valet -06) används detta felaktiga argument för att skrämma upp medborgarna. Tur de vet bättre än så!!

 2. Kai Pärnänen

  Jag är också skeptisk till Maritas propaganda men måste ändå rätta ditt påstående med insynen.

  Aktiebolag faller under aktiebolaslagen och där finns ingen möjlighet till insyn utom i bokslutet.

  Landstingsdrivet innebär att detta faller under offentlighetsprincipen och då kan man när som helst läsa protokoll, underlag och dagordningar.

  Annars så är detta en pseudodebatt, inget parti som har hotat att Lycksele lasarett ska minskas eller försvinna. Den ska solidariskt betalas via skattsedeln, men sen vill vi betala olika mycket till det solidariska (skatt).

  Tack för senast bordskompis

 3. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Kai Pärnänen (2010-08-24 17:36)
  Du har helt rätt om Aktiebolagets insyn, dock är det inte omöjligt att granska som gärna lyfts fram som ett hinder för att bedriva verksamhet av offentlig karaktär. Jag håller med om att vår välfärd ska finansieras med offentliga medel men det kan finnas fler arbetsgivare under dessa vingar. Vi kan inte i små kommuner ha alla arbetsföra anställda av kommun eller landsting. Jag tror på alternativ för att öka mångfalden och skapa konkurrens. Tack själv för en kanon bra lördag på stan!

 4. werno

  Det finns alla skäl för VF-läsaren att var mest rädd för att åter få en s-ledning i landstinget med LEvi B:s
  politiska inställning. Är det några som hotat verksamheten i Lycksele, så intas tätplatsen av vänsterpartierna. De har som Elisabeth B påpekar flera gånger angett både BB och akutsjukvården som bantningsobjekt. Många års budgetunderskott i landstinget – trots skattehöjningar – har raserat vänsterns trovärdighet. Det finns lösningar som fungerar bra på andra håll, men förbjuds i Levi-land. Nu avstår de från att visa upp en budget inför valet, för att mörka planerna för väljarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.