Vad är det för fel med nya jobb?

 

Det är mycket RUT och ROT diskussioner. Jag läste en lite artikel i lördagens VK där Företagarna i Västerbotten presenterar siffror som visar att det skapats 400 nya jobb i Västerbotten med RUT och ROT. Bara i Lycksele har det skapats 16 nya arbetstillfällen.  I hela Sverige är siffran 18 000 nya jobb. Mängder av nya småföretag har startats utan att ha kostat staten ett enda öre. Istället har statskassan fått in mellan 1,5 och 2 kronor för varje krona i bidrag säger Företagarna i artikel. Många av de kommentarer jag fått vill göra gällande att denna avdragsmöjlighet bara gynnar de som tjänar mest. Siffrorna som visas i många undersökningar visar att det inte är så. De som tjänar mycket har råd att betala sina tjänster utan att nyttja RUT eller ROT avdrag. Att tycka så illa om RUT och som (s) föreslagit  erbjuda Butler tjänster till alla i Stockholm, vilken inkonsekvens!

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

13 kommentarer

 1. Hasse

  Dom källor du refererar är inte direkt opartiska, utan i detta fall vill man visa att RUT och ROT varit förträffliga. Dessutom påstår du att dom som tjänar mest skulle utnyttja RUT och ROT mindre, då de ändå skulle kunna betala för tjänsterna. Att du inte vet att girigheten innebär att ”den som redan har mycket vill ha mer” vilket innebär att dessa förmögna utnyttjar RUT och ROT mer än de flesata gör, såvida de inte gör som några i M:toppen betalar svart. Att många småföretag startats kan också ha andra orsaker än dom du antyder.

 2. gertrud

  Vad är det för fel med företagarnas rapport? Jo, den är inte saklig och du är inte saklig i din framställan utan driver en politisk schimärretorik. Rapporten vill framhålla RUT och ROT som jämbördiga, d v s att dessa har genererat förträffligt med jobbtillfällen. Läser man rapporten så visar det sig att 90% av de avdrag som utbetalats står för ROT-tjänster. 648 000 har fått ROT-avdrag och 239 000 har fått RUT-avdrag – alltså 73% står för ROT och 27% står för RUT. Hur kan du hävda att detta föranlett till ”mängder” av företag? För att avdramatisera skatteslöseriet med RUT använder man ROTalibi

 3. Isak

  Vad är det för nya jobb som skulle tillkomma om privata
  entreprenörer kommer in på Lycksele lasarett. Och hur kan
  det bli billigare för skattebetalarna.

 4. S-O S

  Enligt vissa uppgiftslämnare så har det försvunnit ca 90 tusen jobb från den offentliga sektorn de senaste 10 åren.
  Hur kan man i det läget yra om ett antal jobb som ingen med säkerhet kan fastställa? Och som dessutom endast,eller till största delen, gynnar den rika befolkningen i storstäderna? (för det påståendet kan ni INTE med säkerhet bara avvisa)
  Hur skulle det vara om ni besinnade er i skattesänkningsivern och så till att satsa på personalen inom sjukvården som i många fall går på knäna?
  Snacka om att kunna skaffa jobb…..men tyvärr så saknas viljan…

 5. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till gertrud (2010-08-30 10:20)
  Jag har inte jämfört de båda RUT och ROT utan tagit dessa tillsammans för att peka på nya arbetstillfällen. Att ta bort denna möjlighet kommer bara att öka den svarta marknaden och staten får inte in skattepengar.

 6. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Isak (2010-08-30 10:57)
  Att skapa konkurrens mellan verksamheter leder till att marknaden ökar och nya företag kan bildas eller redan befintliga kan få annan verksamhet. Att alternativa verksamheter är mer ekonomiska finns många exemmpel på då kontrollen på ekonomin blir enklare i mindre och nära verksamheter

 7. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till S-O S (2010-08-30 20:29)
  Att det försvunnit arbetstillfällen inom sjukvården beror på många saker bla. förändrade behandligsmetoder, andra mediciner. Att många avdelningar är underbemannade är fortfarande ett problem inom sjukvården och det fattas givetvis ekonomi att anställa. Mer pengar till sjukvård är ett alternativ till lösning

 8. Isak

  På frågan om privatisering av Lycksele lasarett så svarar
  Björnsdotter. Genom att konkurensutsätta verksamheter så ökar marknaden och nya företag och jobb skapas. Samtidigt
  erkänner hon att många avdelningar är underbemannade och
  att det saknas pengar att anställa. Men var ser Björns-
  dotter och Moderaterna den potentialen. Och hur skulle det
  vara att prata klarspråk. Det är personalen värda.

 9. gertrud

  Jag har inte skrivit att du jämfört dessa, RUT och ROT, utan att du slagit dem samman för att på så vis ge RUT ett alibi. För ifall du skulle bara presentera vad RUT-avdraget inneburit så skulle det klart och tydligt framstå vilket slöseri med skattemedel det har varit, i jämförelse med ROT-avdraget som står för den stora huvuddelen av avdragen. RUT är en ickefråga för vanliga medborgare men som borgerligheten försöker framställa som en mänsklig rättighet. Har ni inte viktigare saker att driva politik kring?

 10. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till Isak (2010-08-31 14:07)
  Jag vet inte hur insatt du är i sjukvården i Västerbotten? Det finns en majoritet av (s) som inte klarat av att få en ekonomi i balans trots flertalet skattehöjningar. Man har valt prioriteringar som inte bara är sjukvård. Alliansen har de senaste fyra åren lagt fram en alternativ budget med betydligt med pengar till sjukvård. Om marknaden ökar blir det också konkurrens vilket leder till arbetstillfällen.

 11. Elisabeth Björnsdotter (M)

  Svar till gertrud (2010-08-31 16:03)
  Eftersom jag träffar mänga människor i vårt samhälle vet jag att det är en fråga som engagerar många människor, inte minst barnfamiljer som tack vare RUT kan få tid över till annat än hushållsnära arbete. Varför göra skillnad på RUT/ROT är det en jämställdhetsfråga eller?

 12. gertrud

  RUT och ROT en jämställdhetsfråga? – nä, som feminist tycker jag att RUT inte har något med jämställdhet att göra. Det är en klassfråga, du vet feminister kan abstrahera på fler nivåer än bara en. Att skattesubventionera tjänster som man kan betala likväl har knappast något att göra med jämställdhet. På vilket sätt gynnar RUT kvinnor och mäns jämställdhet? Varför ska män frigöras från hushållssysslor?- för det är konsekvensen. Att arbeta som städare el dyl är absolut ingen ”kvinnosyssla”,ifall det är det du vill hävda – eftersom du gör anspråk på jämställdhet. Din retorik är otydlig.Vad menas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.