Valfrihet gäller hela vägen!

 

Vallöften presenteras från både den sittande alliansen och den röd/gröna oppositionen just nu. Alliansen har precis i dagarna sagt att de äldre ska prioriteras genom en rad olika åtgärder som större valfrihet när det gäller, mat, boende, vårdform mm. Den röd/gröna oppositionen presenterar nästan samma sak men Maria Wetterstrand (mp) påpekar klart och tydligt att alliansens sätt att se på valfrihet bara handlar om utförare medan de röd/gröna vill se att den enskilda människan får välja. Jag funderar om det blivit någon missuppfattning här. Alliansens valfrihet innebär att du som enskild person både får välja utförare av tjänster som vilka tjänster som ska utföras och hur de ska utföras. Att bara se till valfrihet av utförare är bara halva konceptet.

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Mikael Pallin (V)

    Hej Elisabeth.

    Alliansens förslag innebär ett utökat utbud av tjänster som ska erbjudas med skattesänkningar?

    Om inte politiken kan prioritera tjänsteutbud i förhållande till tillgängliga medel blir resultatet offentliga underskott.

    Att då ersätta externa (=icke offentliga) aktörer blir ju Ebberöds bank på skattebetalarnas bekostnad.

    Menar ni verkligen vad ni säger när välfärden ska finansieras solidariskt via skatter?

    Nya jobb inom dessa områden kommer inte heller att skapas om inte utbudet utökas, utan omfördelas från offentligt till privat.

    Vad är vinsten?

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Mikael Pallin (V) (2010-09-01 08:21)
    Att sänka inkomstskatten till alla löntagare ger en ökad konsumtion och pengar tillbaka till staten. Inga konstigheter. Att välfärd ska finansieras solidariskt är helt rätt men inom dessa ramar måste man se över hur man mest effektivt ska bedriva vår välfärd, ta ex. ögonkliniken i Lycksele och Skellefteå som drivs som intraprenad med positiva siffror och nöjda kunder, inga köer. Att lova reformer med förbehållet att det ekonomiska läget måste tolerera det är inte helt rätt,

  3. Mikael Pallin (V)

    Som vanligt glider M över från privatiseringar som ni egentligen är ute efter till att beskriva intraprenader. Jag har ännu inte träffat någon politiker som varit emot intraprenadlösningar.

    Att finansiera välfärden med ökad konsumtion tror du nog inte ens på själv. Vinsterna kommer i alla fall att hamna på aktieägarnas konton i stället för att återinvesteras och utveckla verksamheten. Ökad konsumtion leder till ökad miljöbelastning.

    Fler lågprisbutiker, är det alliansens lösning?

    Mest prylar när man dör vinner.

    Bättre kan du.

  4. S-O S

    Dessutom , vet vi i dag med säkerhet vart vinsterna i dessa företag hamnar?
    Mest troligt i någon skatteparadis, där vill inte jag att mina skattekronor hamnar

  5. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Mikael Pallin (V) (2010-09-01 23:08)
    Vi är inte överens om vad en ökad konsumtion leder till. Att prata privatisering är inget konstigt, titta på den privata vårdcentral vi har i Lycksele och fråga vad patienterna anser om den vård de får till en betydligt billigare kostnad än vad den landstingsdriva vårdcentralen kostar. Det framställs alltid som profithungrigt att prata privatisering och det är ideologi som talar inte verklighet!

  6. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till S-O S (2010-09-02 07:47)
    Denna misstro mot allt. Det finns alltid människor som försöker fuska men de flesta är hårt arbetande och reinvesterar i sina företag för utveckling och expansion. Det gäller privata vårdföretag också, det finns exempel i Lycksele där verksamheten är billigare och mer effektiv än den offentligt drivna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.