Låt inte (v) styra vårt rättsväsende!

 

Jag kan inte låta bli att förundra mig över den syn (v) har på vårt rättsväsende. Jag har tagit upp detta tidigare men blev än mer fundersam efter att ha sett Lars Ohly i partiledar utfrågning i söndags. Tydligt var att de röd/gröna inte är helt överens i denna fråga men enlig Lars Ohly skulle de enas. Vad ska de enas i? Att en dömd våldtäktsman kan gå fri efter sex månader eftersom han uppfört sig väl i fängelse eller att vi inte skärper straffsatsen för grov misshandel eller att vi legaliserar narkotika bruk? Jag tror inte på ett rättsväsende där grov misshandel ”bara” ger ett års fängelse. Det finns givetvis betydligt mer att göra i vårt samhälle för att minska brottsligheten. Ett exempel är att ge skolan mer resurser för att alla ska få en bra utbildning. Vi kan inte tappa greppet om vårt rättsväsende genom att låta (v) bestämma.  

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Mikael Pallin (V)

    Med alliansens politik ser vi att allt fler slås ut i samhället. Att försvåra egen försörjning kommer troligen att att öka benägenheten att begå brott oavsett straffsatser.

    Att förlänga straff kommer inte att minska brottsligheten. För att åstadkomma detta behövs ett mer jämställt samhälle där alla har rätt till en försörjning. Detta har ni medvetet misslyckats med med er politik.

    Ni har i stället bidragit till mer utslagning.

    Att skrämma med högre straff är ett dåligt genomtänkt brottsförebyggande arbete.

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Mikael Pallin (V) (2010-09-07 07:42)
    Att bara höja straffsatser kommer inte att minska kriminaliteten, det är vi överens om. Jag tror också på utbildning och arbetstillfällen som en grund till att minska kriminalitet. Trots det är jag inte nöjd med att påföljden vid brott är låga och att man kan vara frigiven efter halva tiden bara för att man sköter sig snyggt.

  3. Monica

    Jag tycker också det är märkligt att just detta kommit bort i debatten, bröstpumpen har tagit allt fokus. Ohly var ju faktiskt positiv till att den som är dömd till 4 års fängelse för grov misshandel kunde vara ute efter 6 månader. Helt obegripligt för mig.

  4. Kim

    Varför skulle det inte kunna vara en bra idé att släppa ut någon som bevisligen enligt utsago från vårat rättsväsende betett sig enligt normen för att komma tillbaka till ett produktivt samhälle?

    Det finns inga bevis för att en högre straffsats skulle varken ge mindre kriminalitet eller mindre återfallsförbrytare. Det finns däremot studier inom socialpsykologin som tyder på det motsatta.

    En metod de testade i californien var att omfatta mer straff med fotboja. Det gav väldigt positiva resultat.
    För det är väl ändå det vi vill nå? Att ta kriminella och göra dem till produktiva medborgare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.