Låt inte kompetensen försvinna

 

Sveriges radio presenterar ny statistik som visar att fler väljer att fortsätta arbeta efter att de fyllt 65 år Ökningen har gått snabbt och i dag arbetar 12,5 procent av alla mellan 65-74 år. Främst handlar det om män, högutbildade och företagare.
Att fler äldre fortsätter jobba kan enligt forskare bero på att man i dag måste arbeta längre för att få samma pension, men också på att det blivit billigare för arbetsgivare att anställa äldre.
Att behålla hög kompetens inom en verksamhet är positivt och vi måste samtidigt se till att återväxten av våra unga blir bra så att kompetensen inte försvinner.

Elisabeth Björnsdotter (M)

4 kommentarer

  1. Kickan

    Betyder det här inlägget att du är för att äldre jobbar kvar efter pensionsåldern, så att deras kompetens och erfarenhet kommer till användning, eller tycker du att det är konstigt att äldre som har ett helt arbetsliv bakom sig hindrar unga, nyutbildade förmågor att komma in på arbetsmarknaden?

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Kickan (2010-10-04 22:33)
    Jag tycker det ska finnas valmöjligheter även för de som är äldre. Givetvis måste vi se till att våra unga kommer in på arbetsmarknaden, att jag som pensionär väljer att arbeta kvar kan vara en bra inskolningsperiod för den nyutbildade. Måste det ses som ett hinder att äldre finns kvar för att stötta upp de unga som kommer in.

  3. Kickan

    Tror du att det finns några företagare som vill betala för att en senior lär upp en junior? Det vore ju toppen i så fall. I drömsamhället finns det ju jobb åt alla, men när arbetsmarknaden ser ut som den gör just nu, vilka ska man prioritera då?
    Och kanske är det dags att göra något åt pensionerna som betalas ut så att de äldre har råd att luta sig tillbaka och njuta efter ett helt liv i arbete.
    Vad kostar förresten samhället mest, att de äldre får en vettig pension, eller att unga går arbetslösa?
    Grattis förresten till Riksdagsjobbet, hoppas det blir en givande mandatperiod!

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Kickan (2010-10-06 21:36)
    Det är ingen enkel ekvation. Regeringen har gjort det billigare att anställa unga under 26 år och det är även billigare att låta pensionärer arbeta kvar en tid efter sin pension. Det går givetvis inte på alla arbetsplatser som läget ser ut i dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.