Kvinnors utsatthet i krig

 

Årshögtiden vid Umeå Universitet, Den stora cermonien där hedersdoktorer utses, där professorer får sin utnämning och där hederspriser utdelas. En stor och pampig tillställning. Jag kan inte låta bli att imponeras av en av personerna som fick motta utnämningen till Medicine hedersdoktor, nämligen  Dr Denis Mukwege från Kongo, en gynekolog med ett otroligt engagemang för mänskliga rättigheter och framför allt för kvinnors rättigheter. Dr Mukwege har ägnat mycket tid åt det systematiska bruket av övervåld som sker på kvinnor under krig och har även en specialavdelning där han tar emot och behandlar utsatta kvinnor. Många krigsherrar använder våldtäkt mot kvinnor som ett sätt att bryta ned samhälles strukturer och som en krigsstrategi. Det var intressant att höra  om hans arbete inte bara med att behandla de utsatta kvinnorna utan även höra om de utbildningsprogram han har för att hjälpa befolkningen i utsatta områden.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)  

En kommentar

  1. anki ferm

    Det utförs mycket gott arbete i det tysta för utsatta kvinnor. Kvinnorna drabbas inte bara i sina hemländer, även i Sverige pågår övergrepp dagligen.
    Lilla Lycksele, långt från de länder där övergreppen sker,drabbas också av detta ,genom att kvinnor som flytt fått en fristad i Lappland, men , deras trauman följer med,och tyvärr finns inte mycket hjälp att erbjuda dem i inlandet.Kvinnojouren arbetar med att finnas som lyssnare och stödjare,men får inte kommunalt stöd för sitt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.