Sverige och bistånd

 

Det pågår väldigt intressanta diskussioner just nu i Utrikes Utskottet där jag sitter i Riksdagen. Det handlar om bistånd och om Sveriges stora betydelse när det gäller bistånd i världen. Vi tillhör toppskiktet i världen av länder som ger bistånd med våra 1% av Brutto National Inkomsten. De flesta länder kommer inte upp till 0,7%. Det handlar inte bara om att ge bidrag till andra länder utan det handlar lika mycket om hur vi gör det och hur vi följer upp våra satsningar. Vi diskuterar betydelsen av bistånd och att det inte är allmosor till ett land utan en hjälp till att stärka landets egen ekonomi, att ge möjligheter till egen utveckling , att ytterst skapa en stabil säkerhets politik i landet. Viktigt är att fortsätta satsa på utbildning till unga och framför allt till kvinnor. Vi ska också satsa på jämställdhet och mänskliga rättigheter.   

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Mr Cool

    Att hjälpa andra är behjärtansvärt tycker nog de flesta men att sätta mål i % av BNP är direkt förkastligt och precis som du säger är det resultatet som är viktigt men det är ju också så att vi över tiden lånar pengar för att ge bort. Idag får exempelvis länder som Indien och Kina bistånd vilka bägge är kärnvapenmakter och har rymdprogram samt stor militärmakt. Ryssland har även fått bistånd tidigare trots en väldig valutareserv. Sveriges försvar läggs ned i brist på pengar medans mottagarländerna oftast är välbeväpnade. Civilt bistånd frigör också resurser för militära insatser (Palestina)..

  2. Mr Cool

    Forts…biståndet skall givetvis främja ekonomisk utveckling och inte bestå av utfordring som skett i exempelvis Afrika över årtionden eller att som nu pumpas in pengar direkt i deras statsbudgetar vilket bara främjar korruption. Nyligen avslöjades det att SIDA-pengar gått till kommunisternas valkampanj i Colombia vilket knappast kan vara syftet med svenskt bistånd. Jag vet att vår biståndsminister nu försöker styra upp användningen av bistånd och jag uppmanar sittande regeringen att fullfölja det verket. Läs sen gärna boken ”Sveriges Afrikanska krig”.

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Mr Cool (2010-12-08 10:43)
    Det är ingen hemlighet att SIDA:s verksamhet inte fungerat bra. Det har sedan ett par år tillbaka påbörjats ett stort arbete för att förändra styrning och kontroll av SIDA. SIDA har i detta arbete minskat antal länder vi ger bistånd till från ca 80 till drygt 30 länder. Dessa länder har vi även försökt fokusera på viktiga ämnen som miljö, jämställdhet och hälsa. Ett förändringsarbete av denna omfattning måste få ta tid för att få bra effekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.