RUT ett komplement till hemtjänst!

 

Jag har diskuterat RUT och ROT ett antal gånger, varje gång har jag fått många kommentarer av människor som tycker ROT avdrag är OK men inte RUT eftersom det är helt i sin ordning att betala för en hantverkare men inte för att få hjälp med städning. Hur tänker man då egentligen? Hur kan vi ta ifrån kvinnor möjligheten till ett arbete som ger inkomst och ett socialt skyddsnät? SCB( Statistiska central byrån) presenterar en undersökning av vilka som använder RUT avdrag, det är kvinnor över 85 år som använder RUT som ett komplement till hemtjänst och det är  barnfamiljer som försöker få sin vardag att fungera lite enklare. Av de som använder RUT avdraget är det bara 25% av hushållen bland de äldre som har en hög inkomst. Intressant!  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  ROT-avdraget var tänkt ifrån början i grunden skulle vara en ekonomisk politisk stimulans, att hålla sveriges hantverkande yrkena uppe under lågkonjuktur så det inte blev så många byggjobbare utan jobb, under den här perioden med lågkonjuktur.
  Själv tycker jag inte om utformningen som den är idag. Vill hellre om den ska vara bestående ska endast gälla till att energieffektivera fastigheten, renovera av klimatsmarta metoder samt utbyggnationer i hållbar miljömässig byggteknik. Här gälla även hyresfastighet och till småföretagens miljö arbeten.

  På samma sätt kunde liknande konstruktion finnas inom kvinnodominerande yrkena inom omsorg och vården. Tyvärr är RUT -avdraget bara enstimulans för dem som ändå kan betala för sig dessa tjänster. Samtidigt som dem som mest behöver denna tjänst är äldre sjuka med lågpension samt ensamstående föräldrar. Alla vet ju om att press och ogynnsam stress är inte bra för hälsan. Varför inte skapa en stimulans inom detta istället för nuvarande form av RUT.

  Tyck ni inte det. så får vi förbaskatt se till att lönerna höjs så pass att även ensamstående kan lever lika träglig utan statliga eller kommunala ersättningar som vi andra familjer som är två i hushållen.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-28 12:39)
  En av anledningarna till RUT och ROT avdrag är att göra svarta jobb vita och se till att alla får en avtalsenlig lön och medföljande sociala trygghet. Jag kan visst hålla med om att den ensamstående mamman med låg inkomst kanske inte har råd att anlita tjänster som ger RUT avdrag men det är 75% av de som nyttjar RUT avdrag som inte är höginkomsttagare. Förändringar sker ständigt inom alla system, vi kanske måste se över detta också?

 3. Magnus

  Du får det att låta väldigt stort att det är 85åringar som utnyttjar det mest, men det är ju taget löst ur statistiken. (med statistik kan man bevisa vad som helst egentligen).

  I verkligheten är det såhär:

  andel i procent som använder reduktionen är 5% kvinnor 65 år och äldre, 3% män 65år o äldre.

  Och bland barnfamiljer är det 10 gånger vanligare att familjer med hög inkomst utnyttjar reduktionen jämfört med låginkomstfamiljer.
  Bland familjer utan barn är det 3 gånger vanligare med avdrag bland höginkomsttagare jämfört med låginkomsttagare.

  Och totalt av dom som nyttjade Rut tillhör hela 64% den fjärdedel som tillhör högst inkomst, medans endast 7% nyttjades av den fjärdedel som tillhör dom med lägre inkomst.

  Jag vet inte, men jag får det till att det är väldigt hög procent som är höginkomsttagare jämfört med låginkomsttagare. Inte att det är endast 25% som du skriver.

  Men vi tolkar väl statistiken annorlunda 🙂 (som vi vill den ska visa helt enkelt)

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Magnus (2011-03-28 18:55)
  Barnfamiljer mellan 35 och 45 år samt äldre kvinnor använder sig av möjligheten till RUT avdrag, helt korrekt. Vad jag vill lyfta fram är att debatten blir fel då det är helt OK att använda ROT avdrag men när vi pratar RUT så är det det inte OK. Oavsett avdrag har människor med låga inkomster svårt att använda dom. Min syftning på 25% höginkomsttagare var bland de äldre, ber om usräkt för syftningsfel!

 5. Krister Klermalm

  I början fungerade det här med att få svarta jobb till vita bra samtidigt inom andra yrken där också finns svart jobb fortfarande inte gjort det bättre.
  Vad gör vi åt svartjobben bland snabbkejdeburgeställerna av städarna om nätterna? Här har det inte medfört någon alls förbättring med avtalsenlig lön och social trygghet.
  Tanken är god dock inte fördelaktigt i jämställd förhållande inom andra yrke där det behövs få än mer bukt med.

  Jag tror mer på tryggare anställning med flexiblare och snabbare övergångs trygghet emllan arbetena än olika missgynnande avdrag. Ta t e x med handläggningstiden av A-kassan är mer viktigare att få bukt på än genomföra olika avdrag och rätten till av varva säsongsarbetena sommar till vintern, vice versa, För dessa jobb är ändå heltids jobb med utslag över hela året är en helårs anställning trots olika platser såsom arbetsgivare för vissa.

  Nu har det visats sig dessutom de msom har anlitat inom ROT-avdrag har ändå fått betala till fullpris för hantverkaren lagt på priset för att få själv mer i plånboken.
  Utöver det får många bakslag sedan i skattedeklarationen ändå som gör att du blir återbetalningsskyldig med stora belopp istället som följd. Detta informeras inget om och det finns ingen översiktskoll på så du kan se ifall du blir återbetalningsskyldig eller ej före du anlitar en hantverkare.

  Av dessa 75% som nyttjar RUT avdraget bland icke höginkomsttagaremåste benas upp vilka som nyttjar dessa tjänster. Är det barn familjer, pensionärer, ensamstående?
  Statistik är alltid en statistik där det statiska är fast när du bara upplyser i överdrag på vilka paramentrar du använder. Det är likdant med hur många nya företag som egentligen har startat jämte med vad som egentligen ligger bakom konkurserna statistiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.