Var tog passfriheten vägen?

 

Nordiska Rådet har session i Stockholm i två dagar. Det är många frågor som ska diskuteras och i Välfärdsutskottet där jag sitter står gränshinder högt upp på agendan. Vi har sedan många år infört viseringsfrihet mellan våra Nordiska länder för att förstärka den öppenhet vi arbetar för och som vi behöver för att klara av en fortsatt utveckling. Nu gör Danmark precis tvärt om.  Dansk polis avkräver pass av svenskar med utländskt utseende, när de tar tåget på Öresundsbron, för att stoppa illegala invandrare. Detta är inte acceptabelt att sådan skillnad ska göras på svenska medborgare. Denna fråga kommer att diskuteras under vårt möte i dag.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2011-04-08 13:21)
  Danskarna måste givetvis hålla sig till de överenskommelser vi alla skrivit under och det gäller en pasfrihet i Norden. Frågan fick inget svar utan fortsätter att diskuteras.

 2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  ”fick inget svar utan fortsätter att diskuteras” är ju, som du säkert själv är medveten om, bara ett sätt att förlänga diskussionen för att slippa ta tag i frågan. Ifrågasätt gärna ifall min tolkning är fel.

  Så danskarna kommer att fortsätta tillämpa diskriminerande beteende, och vi svenskar bara accepterar att våra medborgare – när de t.ex. pendlar till Danmark – utsätts för detta?

  Bör man inte ta till med hårdhandskarna och avkräva någon slags sunt förnuft i enlighet med FNs mänskliga rättigheter om var individs frihet? Eller bryr vi oss egentligen inte?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2011-04-10 12:38)
  Diplomatiska diskussioner är inte så enkla. Man skulle önska att det var så. Vi har lyft frågan för att tala om vårt missnöje. Jag håller med dig i sak, det är inte alls bra att vi blir hindrade vid gränsen när vi ska ha en enkel gränstrafik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.