Ett arbete är viktigt!

 

Rädda Barnen har i en rapport i år lyft frågan om barnfattigdomen i Sverige. Det är en viktig debatt där Rädda Barnen och andra organisationer i det civila samhället har en stor roll att spela både vad gäller att lyfta fram de problem som finns men också i att komma med förslag på lösningar. Även om fattigdom betyder olika saker för olika människor, inte bara pengar utan också andra former av trygghet har betydelse, så måste vi tillsammans motarbeta att barn far illa och hamnar i utanförskap. För barnfattigdomen går att bekämpa. Den har minskat de senaste åren men fortfarande är det ett stort problem.  Den största anledningen till att en familj får det svårt ekonomiskt är att en eller båda föräldrarna blir av med sitt arbete och därmed förlorar sin inkomst. Därför måste kampen mot barnfattigdomen alltid ta sin början i kampen mot arbetslösheten och för att få fler i arbete. Inga riktade bidrag i världen kan ersätta den trygghet som kommer av att ha ett arbete att gå till.
 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till annlouise hansson (2011-04-22 14:33)
  Det finns två sätt att mäta barnfattigdom. Ett är att göra som (S) gör och se på vilka som har en inkomst 60% under median inkomsten i Sverige. Då har barngattigdomen ökat eftersom alla som arbetar tjänar bättre i dag tack vare jobbskatteavdrag. Om du tittar på hur många som är beroende av försörjningssttöd och andra bidrag och försäkringar som ex. sjukförsäkring för att klara sin vardag så har denna grupp minskat stort. Då har även barnfattigdomen minskat.

 2. Krister Klermalm

  Hur mycket minskat eller ökat har aktivitetsersättningar?
  Hur mycket minskat eller ökat har arbetslöshetsförsäkringen?
  Hur mycket minskat eller ökat har försörjningstödet?
  Hur mycket minskat eller ökat har sjukersättningarna?

  Dessa som går på aktivitetersättning (utan berättigande A-kassa och med ska räknas seperat) och försörjningsstöd finns barnfattigdomen. Räknat till alla som är utförsäkrade och går på lägsta sjukersättningen, blir barnfattigdomen högre. Det är viktigt at få fram helhetsbilden av barnfattigdomen av urskiljning på ifall den enskilde har inkomstberättigande inkomst elelr ej. Trots det kan du har haft bland de mlägsta lönerna att du hamnar ändå i barnfattigdom. Generallisera inte kring statistiken för fram faktiska verkliga siffror. Här säger det mer om en ökad barnfattigdom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.