Kyrkan opolitisk?

Svenska kyrkan säger att de är partipolitiska obundna. För mig är den manifestation som de kallar Påskuppropet ett tydligt tecken på något helt annat. I media har företrädare för kyrkan sagt att det handlar om att stå upp för människor som har det svårt, det handlar inte om politik utan etik och mänsklig omtanke. Min fundering är då, varför protesterade inte kyrkan när människor före 2006  slussades ut i förtidspension till en låg ersättning? Det finns brister i vår sjukförsäkring det är alla överens om och dessa håller på att rättas till. För mig känns det fel när Svenska kyrkan tar ett politiskt ställningstagande .

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

 1. kent larsen

  Det ligger en hel del i vad du säger,kurkan är i gränslandet.Kyrkan vill alltid ställa upp för människor som har det svårt,men upprop och uppmaningar i kyrkan att
  ställa upp i protestaktioner och demonstrationer kan alltför lätt missförstås och få en politisk prägel.Men vad gör man inte för att popularisera kyrkan vars medlemsantal
  sjunker,sjunker och bara sjunker,liksom förtroendet för
  kyrkan.
  Kyrkan borde kanske återvända till tesen:Vad stort sker,sker tyst !

 2. Willy Hagel

  Hej, Elisabeth! Eftersom det är ett viktigt glädjeämne för dig att få feedback ska jag helt kort försöka göra dig glad. Naturligtvis har kyrkan gjort många misstag och fel och det kommer säkert att hända igen. Men kan det verkligen vara ett skäl till att inte komma tillbaka och försöka göra rätt? Om kyrkan gör ett ”påskupprop” vart sjätte år (det senaste var 2005 mot den dåvarande socialdemokratiska regeringen) kan den väl inte sägas vara poltitiskt bunden till något visst parti eller allians? Jag tror att det är ganska många som tycker att kyrkan är alltför tyst och försiktig i väsentliga, allmänmänskliga frågor bara för att man är rädd att uppfattas som eller bli beskylld för att vara ”politisk”. Själv tycks du ju vara öppen för kyrkliga ställningstaganden i politiken eftersom du verkar tycka att det hade varit OK om kyrkan hade uttalat sig om förtidspensionerna.

 3. Kristina

  Har försökt skriva inlägg tidigare, men när jag skickar iväg inlägget kraschar min IT-uppkoppling… Men här kommer ett nytt försök, har du redan fått inlägg från mej kan du ju välja ett att publicera. Nu kopierar jag in det jag skrev sist, med några tillägg!

  ”Jag tycker att det är bra att kyrkan vågar ta ställning. Om man tittar historiskt så har kyrkan ofta haft en viktig roll i länders demokratiseringsprocess. Håller du inte med om att det har varit viktigt att kyrkan i forna diktaturer tar ställning mot förtryck, trots att de då engagerar sig politiskt?
  Och är det så att kyrkan inte ska få engagera sig politiskt i en demokratisk stat, utan bara i stater som liknar diktaturer? Har vi en stark demokratisk regering, borde den tåla kritik från en ”stark” opinionsskapare som kyrkan kan vara.
  Men sen tycker jag att det är konstigt att vi har politiska val till kyrkofullmäktige. Varför är det så, när vi inte längre har en statskyrka? Men när vi nu har folkvalda politiker i kyrkan, varför ska de inte få uttrycka sin politiska åsikt?
  Kul med din blogg, att läsa om en riksdagskvinnas vardag och tankar!

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till E (2011-04-28 22:54)
  Jag gläds absolut när någon gör något bra. Däremot tycker jag inte att kyrkan ska engagera sig i politiska frågor och ställa krav på sittande regering via kostnadskrävande åtgärder. Att svenska kyrkan står upp för mänsliga rättigheter och bedriver själavårdande verksamhet är kyrkans åtagande.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Willy Hagel (2011-04-29 10:30)
  Jag tycker inte det är OK att Svenska kyrkan tar politisk ställning oavsett vilken regering vi har. Svenska kyrkan fyller ett stort behov och därför tycker jag inte det är rätt att kyrkan ställer krav som genererar stora kostnader för staten. Kyrkan ska stå upp för mänskliga rättigheter och alla människor i vårt samhälle.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kristina (2011-04-29 20:34)
  Det är positivt med feedback och med konstruktiv kritik. Att Svenska kyrkan som organisation går ut och ställer kostnadskrävande krav på regeringen är inte kyrkans uppgift. Kyrkan ska stå upp för alla människor det är viktigt. Att de även engagerar sig i frågor är också viktigt men att göra ett Påskupprop och agera som de gjort är fel sätt att påverka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.