Alternativa energidebatter!

Energifrågan engagerar många människor och det är dessutom en intressant fråga att diskutera. Alternativa energiformer är ett hett ämne och här är vindkraften spännande. Att diskutera vågkraft eller solenergi är inte lika intressant åtminstone inte i Västerbottens inland. Vad vi inte får glömma bort i energidebatten är att vi behöver en mångfald av energikällor. Blåser det inte så fungerar inte våra vindkraftverk, då behöver vi få vår elström från andra källor, likaså med vattenkraft med stillastående turbiner och kärnkraft med nedstängda reaktorer av olika anledningar. Vi har alla haft åsikter om elpriset den gångna vintern och om vi enbart skulle använda vindkraft som energikälla skulle vi få en betydligt högre elräkning .

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Välkommen in i det länge debatterade alternativa energikällor ifråm Mp håll. Bättre sent än aldrig.
    Att vi enbarast använda oss av vattenkraft och kärnkraft som energikälla har ledd till betydligt högre elräkning allt sedan avregleringen. Att vi enbart skulle använda vindkraft som energikälla som alternativ ennergikälla behöver inte leda till betydligt högre elräkning.
    Solenergin skulle kunna även vara het även inlandet och på landsbygden runt om i landet. Ifall det får ett ökat uppmärksamhet om dess förträfflighet är idag av dem senaste årens utveckling. Solcellplattornas effektivisering på 3 gånger bättre och 1/10 av vad andra cellers kostar att tillverka. Solpaneler som altsrar bättre med ström och värme att kunna klara kyligare klimat. Slår det ihop av alla nya tekniska finneser har vi ett alternativ värd att satsa på.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2011-05-03 11:27)
    Om du ser på kostanderna för energiproduktion kostar vattenkraft ca 50 öre, kärnkrfat ca 65 öre, vindkraft ca 2 kronor och solenergi är ännu dyrare än så. Detta är inga precisa priser men det står för en jämförelse mellan energislag. Vi behöver precis som du säger flera alternativ för att inte bli stående när ett falerar, men det måste finnas ekonomi i det hela också.

  3. Krister Klermalm

    Jag vet inte vad du tar med i dessa siffror kring vindkraften och solenergin så stämmer inte dessa siffror inte. Vindkraftens priset är jämförbar ligger kring vattenkraftens och kärnkraftens priser, inte på 2 kr. När det görs vindkraft satsningar så görs det drift kalkyler för att se om det är lönsamt att satsa på det. Dagens vindkraft är mer effektiva än tidigare dessutom finns andra nytekniska lösningar till dessa som gör mer effektivare och lönsammare att använda.
    Solenergin kan inte kostar mera av att du kan göra dig självförsörjande i ditt egna hushåll. Den siffran ger lägre driftkostnader än att enbart köra med befintliga elvägen.
    Fråga varför det satsas på en ekologisk-Spa hotell anläggning i Säfsen där dem gör sig självförsörjande av ett passivthus. Med den här statsningen har dem kommit fram till att det är lönsammare att bygga ett sådan fastighet. Då har de här energikällors priser ingen betydelse för dem. Här ska det ges incintament för smartare energilösningar via Rot-avdraget för hushållen.
    Sedan är det sjukt att kolpriset ska styra de andras energikällors priser, trots vissa av dessa är billigare i byggande och drift. Produktionsprisert bör ligga på sina egna bruksvärden.

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister Klermalm (2011-05-04 14:27)
    Som jag sa är mina priser inte exakta utan ger bara en relation mellan de olika energiformerna. Vindkraft har i dag stora subventioner. Solenergi har upp till 60% i bidrag för montering annars kulle ingen ha råd att investera i detta. Vad min poäng är, är att vi måste se till de stora energikällorna samtidigt som vi behöver de små som komplement, men vi ska inte bygga för mycket.

  5. Claes

    Solenergi har subventioner som man kan söka.

    Vindkraft är dock med och delar på elcertifikaten som ger en viss summa per producerad MWh (1000 kWh) till miljövänliga energikällor.

    Dvs att om du har en energikälla som kan producera massor el och som inte kostar något att bygga så får du massor av pengar i elcertifikat.
    I dagsläget så står sig vindkraften väldigt bra i denna aspekt och om man hittar någon bättre energikälla i framtiden så kommer företag att satsa på den istället.
    Jag vill med detta påpeka att vindkraften är i dagsläget en av de bästa energikällorna både när det gäller miljön och kostnad per producerad kWh.

    Elcertifikatet utgör i dagsläget ungefär 30-35% av inkomsterna för ett vindkraftverk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.