Stora skillnader på läkemedel

 

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting vill att landstingen ser över sina avtal med läkemedelsindustrin. I dag finns det stora skillnader i priset på  läkemedel mellan olika landsting beroende på hur bra landstingen är på att skriva avtal. Kostnader för läkemedel är i dag en stor del av utgifterna för landstingen. Ett bra exempel finns i de tre baltstaterna, Estland, Lettland och Litauen som tillsammans tecknat avtal om vilka läkemedel som ska användas och det finns stora besparingar att göra. De tre länderna har en gemensam läkemdels kommitte bestående av proffession från alla länder och de har kommit överens om en gemensam läkemdels lista.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Bara en liten kommentar. Om jag blir sjuk och behöver medicin så vill jag ha den bästa medicin som finns för min åkomma. Att politikerna förhandlar fram en lista utifrån bästa pris skrämmer mej. När jag är frisk och jobbar så betalar jag gärna för att dom sjuka ska få den bästa hjälp som finns för att om jag själv blir sjuk också ska kunna få det. Se till detta i första hand. Pengar är bara ett hjälpmedel att förverkliga detta.

  2. Kalle

    Jag får myrkryp när jag hör ordet ”Landsting”.

    Det förkroppsligar allt ont i form av byråkrati, ineffektivitet, revirpinkeri samt inkompetens.

    Om skattebetalarna fick veta exakt hur deras skattepengar användes, eller missbrukades, skulle det bli revolution i det här landet.

    Som tur är skyddas politikerna och etablissemanget fortfarande till viss del av media så det värsta kommer aldrig fram.

    ”Uppdrag granskning” är rätt OK på att gräva fast även de är färgade av sin vänstervridning.

  3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Kalle (2012-01-24 18:22)
    Jag är inte säker på att vi behöver landsting. Vi skulle kanske titta på att låta kommunerna ta över hemsjukvård och staten ska sköta den övriga sjukvården. Då skulle vi inte se de stora skillnader som finns i dag bereonde på var man råkar bo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.