Stoppa sexhandel med barn!

 

Jag är på besök i Bangkok tillsammans med en del av styrelsen för Moderatkvinnorna. Vi är här för att träffa organisationer som arbetar mot Trafficking och organiserad brottslighet. Sexhandel med barn är ett stort problem i Thailand och tidigare kunde man som svensk inte bli dömd för att ha utnyttjat minderåriga i andra länder. Nu har vi ändrat den svenska lagen och det är inte länge sedan en man dömdes till fängelse för att ha utnyttjat en minderårig på Filippinerna. Vi ska träffa ECPAT, en stor internationell organisation, som arbetar för att stoppa handel med barn. ECPAT får stöd från  Sverige genom SIDA och arbetar starkt för att informera och ställa krav på myndigheter runt om i världen .      

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Thomas Andersson, pressekreterare ECPAT Sverige

    Det är verkligen värdefullt att ni besöker dessa platser och fördjupar er kunskap i dessa viktiga frågor, som berör miljontals barn världen över. Barnsexhandel är ett stort problem, såväl för Thailand som för Sverige.

    En detalj: Sverige har haft extraterritoriell lagstiftning sedan 1962, vilket innebär att en svensk har kunnat dömas i Sverige för sexuellt utnyttjande av barn i andra länder sedan dess. Sedan 2009 är kravet på dubbel straffbarhet för allvarligare sexualbrott mot barn borttaget, vilket i praktiken ökar möjligheten att faktiskt lagföra personen som begår sexualbrott mot barn utomlands. Lagen har dock inte använts i fall som rör barnsexhandel, med undantag från ett fall 1995. Där dömdes en svensk man för sexuellt umgänge med barn och försök till sexuellt umgänge med barn, till tre månaders fängelse (minus de 17 dagar han spenderade i thailändskt häkte). Nu nyligen dömdes en person i Kristianstad till fem års fängelse, och i Eskilstuna pågår ytterligare en rättegång.

    En studie från Juridicum, Stockholms universitet 2008 uppskattar att svenskar ligger bakom mellan 3000-5000 sexköp av barn utomlands varje år.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Thomas Andersson, pressekreterare ECPAT Sverige (2012-01-13 15:36)
    Vi besökte den Nordiska sektionen av polisen i Bangkok som arbetar med just dessa brott. En av poliserna vi träffade berättade om arbetet de gjort med den man från Eskilstund som nu är gripen. Jag tycker det är fruktansvärt att man blir dömd till tre månaders fängelse för sexuellt umgänge med barn, det är inte i paritet med det brott man begått. Du har helt rätt i ditt påpekande och jag är tacksam för att du korrigerade mig. Jag var imponerad över det arbete ECPAT gör när jag träffade er i Stockholm och blev ännu mer imponerad när jag fick ytterliggare information. Ni gör ett fantastiskt arbete! Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete med er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.