Allmän rösträtt!

 

Jag läste en debatt artikel om den allmänna rösträtten i Sverige som var intressant. Vi införde allmänrösträtt i Sverige 1909, kvinnor fick rösträtt 1921. Det som var intressant var att kvinnor fått rösta långt tidigare om hon uppfyllde myndighetskravet. En kvinna blev myndig vid 25 års ålder men endast om hon var ogift eller änka. Det fanns en rad begränsningar i rösträtten och den senaste togs bort så sent som 1989. Liechtenstein var det land i Europa som införde kvinnlig rösträtt sist av alla och det var så sent som 1984. Det finns länder där kvinnor fortfarande inte får rösta men då har landet inte allmän rösträtt utan det heter allmän rösträtt för män!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.