Ny sköterske kompetens!

 

Nu startar den första utbildningen för sjuksköterskor till en utökad kompetens att göra vissa arbetsuppgifter som tidigare utförts av läkare. Det har varit ett debatterat förslag och Vårdförbundet har ställt sig positiv till detta men läkarförbundet mer tveksam. Det handlar om att sjuksköterskorna ska kunna utföra arbetsuppgifter för att avlasta läkarkåren. I dag finns specialist sjuksköterskor  inom exempelvis endoskopi verksamhet. Jag tycker det är positivt med kompetens utveckling och att vi kanske än mer får yrkesgrupper som använder sin komptens på rätt sätt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

 1. Overkligheten

  *Ny sköterskekompetens. Endoskopiverksamhet eller endoskopi-verksamhet. Kompetensutveckling.

  Så svårt är det inte.

 2. Jerry Sellin Inlands sosse

  Man kan då hoppas på att de samtidigt tar ett kliv närmare läkarelönen, för hur man än ser på saken är folket på golvet inom vård och omsorg de som gör det tyngsta arbetet och i mina ögon alldeles för underbetalda.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-01-25 09:26)
  Om de utökar sina arbetsuppgifter måste de också ta bort något från sitt tuffa schema. Jag vet av egen erfarenhet att det inte går att bara tillföra arbetsuppgifter utan att ta bort något. Du kan inte göra ett bra jobb om du ska utföra för många olika arbetsuppgifter.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Jerry Sellin Inlands sosse (2012-01-25 17:15)
  När vi diskuterar komptenshöjning och kompetensutveckling så håller jag med om att det borde innebära lönepåslag för utökat ansvar. Jag vet att det inte alltid fungerar så men det gäller att ställa krav på arbetsgivaren att man får ett lönepåslag om man utökar sitt kompetensoområde.

 5. Overkligheten

  @Elisabeth:

  Asterisken innan orden betyder enligt vanlig netikett att jag påpekade språkliga fel. Det var alltså särskrivningarna jag reagerade på, inte innehållet som sådant. Det ger ett fruktansvärt oseriöst intryck när en riksdagsledamot inte har bättre svenska än så här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.