Kvinnor i bolagsstyrelser!

 

En intressant debatt fördes i Riksdagens kammare förra veckan. Debatten handlade om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. I de statliga bolagens styrelser är det nästan 50% kvinnor i styrelserna men den stora skillnaden finns i de privata bolagsstyrelserna. Här finns ca 20% kvinnor med på styrelseposterna. Givetvis måste andelen kvinnor öka även i privata bolagsstyrelser men att kvotera in kvinnor är inte rätt väg att gå. Oppositionen i Riksdagen tycker däremot att vi ska införa kvotering men jag tycker det är fel att införa en lag som kräver detta. Vi måste hitta andra lösningar för att få fler kvinnor engagerade, satsa på mentorskap, utbildningar och stärka kvinnors företagande rent generellt. Vi måste stärka kvinnors nätverksbyggande och även titta på hur valberedningar till bolagsstyrelser arbetar när man ska välja in nya medlemmar i bolagsstyrelser.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Bo Grahn

    Män eller kvinnor spelar inte så stor roll eftersom de oftast kommer från samma socialgrupp. Så detta med jämn könsfördelning är bara en kuliss. Det ändrar inget i grunden.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Bo Grahn (2012-01-31 20:43)
    Det som är viktigt är att de som sitter i en valberedning ser behovet av en så bra representation av medlemmar i styrelsen som möjligt. Det ska inte bara sitta i vilket kön vi har utan det är betydelsefullt att vi har en bred representation av människor från den marknad vi arbetar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.