Parlamentariker från Kirgizistan

 

Jag träffade en grupp parlamentariker från Kirgizistan i tisdags och det var ett spännande möte. De har på relativt kort tid byggt upp ett nytt parlamentariskt system och det äldsta partiet i landet har funnits i 18 år. Intressant är också att de hade en koalitionsregering som sprack förra året. De har nu bildat en ny och gjort stora reformer i parlamentet vilket enligt de parlamentariker jag träffade var väldigt förvirrande. Det var ett givande möte där jag fick berätta om det parlamentariska läget i Sverige och intresset var stort.

 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) 

6 kommentarer

  1. Krister. G.

    Undrar om de inte vore bättre att träffa dom svenska parlametarikerna och ta upp frågan om norrlands inland. Ska den helt utarmas, vem vill flytta till t.ex. Åsele, Dorotea, Sorsele med flera ställen där akutsjukvård och ambulanser tas bort.
    Tycker ni ska börja med att titta på Sverige först, när det är klart kan man börja i andra länder.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Krister. G. (2012-02-03 07:25)
    När utländska parlamentariker kommer på besök till den svenska Riksdagen är det ett bra utbyte att träffas och diskutera olika förustättningar inom politik. Jag kan hålla med om att den utveckling som sker inte är bra i vårt inland. Det finns förutsättningar att vi kan ha en region med stark livskraft och då krävs det att vi alla arbetar för detta och att vi alla tar ansvar för att dettta ska ske.

  3. Johan Karlsson

    Lite rörande att se att du spenderar tid och skattepengar på att diskutera samt utbyta ”olika förustättningar inom politik” med parlamentariker från en av världens mest korrupta stater.

    Utbyt hellre erfarenheter med någon av de många politiska eller religiösa flyktingar som lämnat Centralasien pga förföljelse och förtryck.

    Fast först och främst vore det ju naturligtvis klädsammare om du spenderade tid på att jobba med frågor som rör Västerbottens inland.

    Det är ju trots allt folket i den regionen som du är utsedd att representera och att jobba för.

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Johan Karlsson (2012-02-05 09:27)
    Jag är vald som Riksdagsledmaot för Västerbotten och representerar hela länet. Eftersom jag bor i Lycksele har jag givetvis mitt hjärta och stor erfarenhet i de frågor som rör inlandets kommuner. Att sitta i veriges Riksdag innebär också att jag tillsammans med de övriga 348 ledamöter har ett ansvar att representera Sverige på olika sätt. det kan innebära att ta emot svenska och utländska gäster i Riksdagen. Det ingår också att träffa olika organisationer och företagsrepresentanter i Riksdagen eller på företgagsbesök. Att vara ledamot i Riksdagen innebär också att representra Sverige vid besök i andra länder.

  5. Isak

    Får nog hålla med Krister G. och Johan K. att nog vore det
    klädsammare om du lade ned lite möda på dom som har valt
    dig. Och du håller ju med att utvecklingen inte är bra i
    vårt inland. Sen säger du ”att det finns förutsättningar
    att vi kan ha en region med stark livskraft och då krävs
    det att vi alla arbetar för detta och vi alla tar ansvar
    för att detta skall ske”.

    För tre veckor sedan fick vi statistik för 2011 att alla
    glesbyggdskommuner i hela Sverige har minskat i befolk-
    ningen, och det har pågått under många år. Att skatteunder-
    laget minskar, och att det blir nerdragningar i offentlig
    service är då naturligt.

    Men på vilket sätt menar du att det finns dom som inte tar
    ansvar och arbetar för att vända på utvecklingen. Vilka
    är det issåfall, och vad är det som dom inte har gjort som
    den sittande regeringen inte hade kunnat göra annars.
    För oss i inlandskommunerna är regionen mycket större än
    Umeå, och regionpolitiken är mycket mer än lika rätt till
    akutvård i hela länet.

  6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Isak (2012-02-06 23:30)
    Det är av stor vikt att vi har ett bra företagsklimat för att få människor att stanna kvar. Det är inte de stora företagen som växer utan de små/medelstora företagen. En del i att kunna starta företag är att det finns en bra samhällsservice i närheten. Att ha bra utbildningsmöjligheter är också viktigt. Jag säger inte att vi måste ha universitet överallt men närheten till ett lärcentrum är positivt för att studera. Att handla lokalt är också betydelsefullt för att stötta det befintliga näringslivet. Att vi har bra infrastruktur som underlättar arbetspendling ökar också förutsättning att kunna bo i mindre kommuner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.