2012- Äldre år inom EU

 

 
EU har gjort 2012 till ett år för äldre. Det är en stor utmaning att vi blir äldre och friskare och ställer högre krav på en aktiv fritid och en välfungerande social service. År 2050 kommer vi att ha betydligt fler äldre än yngre i Europa och det innebär utmaningar för vår arbetsmarknad. Sverige är ett föregångsland när det gäller ett väl fungerande pensionssystem och många länder i Europa har stora problem att finansiera välfärden. Thomas Hammarberg, Sveriges EU kommissionär inom Mänskiga rättigheter har lyft frågan om att tillsätta en stående rapportör inom äldre frågor för att vi ska ha ett större fokus på äldre frågor.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Att med moderaternas recept sänka skatterna och höja pensionsåldern tycker jag inte är en bra lösning.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-03-08 11:24)
    Verkligheten är att vi blir äldre och friskare tack vare olika påverkande faktorer. Det vår statsminister öppnade upp för var en möjlighet att arbeta längre om man vill. det var inte ett förslag att höja pensionsålderns för alla. Vi måste ställa krav på en arbetsmiljö som gör det möjligt att kunna arbeta. Det finns så många olika förutsättningar på arbetsmarkanden och det måste vi också ta hänsyn till.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Nä……man skulle säkert med hans förslag kunna gå tidigare i pension, men till vilken ersättning då? Visst är det ett förslag att höja pensionsåldern. Att arbeta redan nu till 75 år är ju fullt tillåtet.Det är ju ett stort misslyckande att med denna arbetslöshet som nu är, prata om en höjning av pensionsåldern. Statsfinanserna skulle säkert se fina ut med ett minimum at pensionsutbetalningar. Vi har ju ett grannland i öster med väldigt fina siffror i statsfinanserna medans folket svälter eller fryser ihjäl. Så kommer det även att bli här, om moderaterna får fortsätta att regera. Nu tror jag ju inte att moderaterna får fortsatt förtroende, nu när folk börjar att känna av deras politik. Jag är trots allt hoppfull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.