Det är inte en Arabisk vår!

 

Jag lyssnade på ett seminarium i veckan om den Arabiska våren. En något felaktig benämning på den stora process som pågår i Nordafrika och dess omgivningar. Att benämna det som en vår ger en förhoppning att det är en kortvarig process och den kommer att efterförljas av en sommar med nya möjligheter. Det var en intressant tolkning av temat på seminariet. Det som sker i Egypten nu med ett kommande presidentval och stora demokrateringsprocesser är positivt men fortfarnde är det en lång väg kvar. Skillnaden är stor mellan Egypten och grannlandet Syrien. Här uppskattar man att det har dött så många som 9000 människor pågrund av de pågående striderna. Här finns ingen förhoppning om en snar positiv lösning utan farhågorna över ett inbördeskrig med stora humanitära förluster är nära. Att endast kräva sittande presidentens avgång löser inga problem utan man måste hitta vägar till en demokratiutveckling också.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Janne

    Hört talas om uttrycket ”att gå mot en ny vår?”

    Det är nog ingen som tror att demokratiutveckling går fort. Historien har alltför ofta visat på motsatsen. Demokrati är mer än ett sätt att leda ett land. Demokratisering är lika mycket en fråga om förändring av samhällets värdegrund.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Janne (2012-03-12 10:58)
    Du har helt rätt i det du säger. det är en stor process att skapa demokrati i ett land. Att ge sitt folk utbildning och information är ett sätt att börja för att de själva ska kunna bilda sig en uppfattnig och ta ställning i alla frågor. Att sedan ge människorna lika rättigheter är ockås en viktig pusselbit i att bygga demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.