Arbete mot våld i nära relationer.

 

Många av oss tar mänskliga rättigheter som en självklarhet i Sverige. Jag ska medverka i ett seminarium i morgon i Göteborg och prata om hedersrelaterat våld i ett HBT perspektiv. Våld i nära relationer är ett allvarligt problem i vårt land och det är fruktansvärt att 17 kvinnor dör varje år efter våld av någon de har eller haft en relation till. Regeringen gjorde en handlingsplan med 56 punkter hur vi ska bekämpa våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld inom samkönade relationer. Det har avsatts drygt en miljard kronor för detta arbete. Vi måste arbeta med utbildning, bättre rutiner och kompetens inom bland annat skola, sjukvård, rättsväsende. Det har gjorts mycket men det återstår fortfarande ett stort arbete.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

  1. Maja Larsson

    Det är bra att det kommer fram att sånt här inte bara sker hedersrelaterat och hos personer med utländskt ursprung. Somliga vill gärna slå ifrån sig med såna argument. :/

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maja Larsson (2012-06-01 10:28)
    De siffror jag sett visar att det inte finns någon skillnad mellan svenskt eller utländsk ursprung när det gäller våld i nära relationer. Vi kan inte gömma oss bakom en felaktig bild!

  3. Maria Skiddi

    jag har öht inte förstått att man försöker ”gömma” det specifika med det hedersrelaterade våldet bakom ”alla män” slår oavsett kultur religion-argument.

    DET om ngt är väl att svika alla de kvinnor som drabbas.
    http://www.pelafadime.se/Dokument/Motion_2012_Malmo_hedersproblematik.pdf

    Menar ni att det inte finns någon som helst skillnad?

    Utveckla gärna.

    ”somliga”- är det dessa som skrivit tex detta öppna brev?
    `http://www.pelafadime.se/Dokument/Dokument_20120515_Oppetbrev_Malmo_stads_politiker.pdf

  4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2012-06-01 13:37)
    jag försvarar inget våld, oavsett vem som är förrövare, man eller kvinna. Enligt den statistik som finns när det gäller våld i nära relationer så är det en övervägande majoritet män som är förrövare. Det förekommer våld i samkönade relationer och det förekommer att kvinnor slår sina män men inte i samma utsträckning. Vad som är viktigt är att lyfta upp problemet och försöka förändra.

  5. John

    Hur i H-vete kan folk med s.k. Kompetens satsa 1 miljard på något som inte ger resultat ? För som jag ser det så vill inte dessa s.k. Svenska Medborgare intigreras i vårt Samhälle . Det är ju snart ett Hedersmord varje dag i tidningarna att läsa om och hatet att Försvenskas. Vilket slöseri med skattemedel.

  6. Maria Skiddi

    Ingen har sagt att du försvarar våld!

    Men jag pratar om de sk ”hedersmorden”

    ”Ungefär 70 000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med, enligt en kartläggning som Ungdomsstyrelsen gjorde 2009.

    Tvångsäktenskap är en realitet för en del unga och den så kallade hedersproblematiken drabbar både killar och tjejer, senast troligtvis 19-åriga Maria Baro i Landskrona som mycket tragiskt dödades i hemmet i slutet av april. Hennes 16-åriga lillebror är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.”

    http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/unga-lar-sig-om-ratten-att-fa-alska-vem-man-vill

    När man försöker skrapa ihop svenska kvinnomord med de hedersmord där offrens egna familj har möten, bestämmer var när, hur och vem som ska utföra morden gör man en jättetabbe!

    Det räcker inte med att säga att ”allt våld är dåligt”

    Vi måste ju ha OLIKA insatser därför att det är OLIKA bakomliggande orsaker.

  7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria Skiddi (2012-06-04 13:26)
    Vår Allians regering har sedan den tillträdde genomfört en rad åtgärder för att stoppa hedersrelaterat våld, våld i nära relationer samt våld i samkönade relationer. Det är åtgärder med stora finasiella stöd. Givetvis finns det mycket kvar att göra men eftersom dessa satsningar inte fanns tidigare var detta nödvändigt. Vi inför i lärarutbildningen utbildning för att de tidigt ska se tecken på hedersvåld både hos utsatta och från förrövare. Vi utbildar poliser, domare och åklagare att se detta. Vi har utbildningar inom sjukvården, socialtjänsten för att se detta och kunna agera.Vi har i samhällsorienteringen till alla nyanlända information om vad vår svenska kultur innebär och att vi inte accepterar hedersvåld. Det pågår mycket arbete men som sagt var så finns mycket kvar att göra.

  8. Jan-Erik Vahlström

    Så du ser ingen skillnad mellan svenska män och män med utländsk härkomst när det gäller s.k hedersrelaterade våld och mord? Prata inte i cirkel utan besvara insändare med raka besked.

  9. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-06-05 11:40)
    När det gäller hedersrelaterat våld är det skillnad på var man har sitt kulturella och religiösa ursprung. Jag tycker fortfarande att våld i nära relationer inte går att försvara oavsett vilken anledning man anser sig ha att utöva våld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.