Fler och fler!

 

Vi har en ständigt ökande befolkning i vårt land. Vi har klivit över 9,5 miljoner strecket för ett tag sedan. Den demografiska utmaningen ligger i att vi blir färre i arbetsför ålder och andelen pensionärer blir fler. Jag fick en redovisning häromdagen som visade att andelen människor i vårt land som arbetar har ökat med drygt 200 000 personer. Detta är intressant eftersom vi haft en stor ekonomisk kris och få länder kan visa på denna uppgång i antal sysselsatta.  Andelen sysselsatta har ökat i alla de åldersgrupper man undersökt. Det jag däremot tycker är lite underligt är att statistiken tittar på ungdomar från 15 år som personer i arbetsför ålder. Det som är intressant att jämföra hur olika länder valt att titta på problemet med sysselsättning och det kommer att bli en av de stora frågorna inför valet 2014  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. Max

    Ja, denna ständiga jakt på tillväxt som alliansen driver är problemet med detta land. Att vi hela tiden ska bli fler, hela tiden ska förbruka mer resurser, och dessutom ska allting alltid bli snabbare, bättre och större.

    Vem som helst kan tala om att ständig tillväxt är en illusion, men ändå driver ni denna illusion om att alla kan ansvarlöst föröka sig bäst man vill samt förbruka resurser hur man vill.

    Nej, fram för en befolkningsminsking och att man börjar ta ansvar för sin resursanvändning – något som är tvärtemot hur ni i Alliansen vill att saker ska fortgå. Ni vill fortfarande ha det som på 30-talet, när man naivt förbrukade resurser i rasande fart. Varför ändra på nåt som funkar? Nej just ja, det funkar ju inte längre men lik förbannat sticker ni huvudet i sanden.

    Patetiskt!

  2. Nisse

    Den demografiska utmansingen ligger i att den arbetsföra befolkningen främs väljer att bosätta sig i storstadsområdena och norrlands inland får klara sig bästt de kan med skola, vård och omsorg. Kanske skulle lättnader för inflyttare, via exempelvis skatten, införas?

  3. John

    Arbetslösheten var 6% år 2006 , nu 2012 är den över 8% . Hur och var får du dessa fantasisiffror om 200 000 jobb ifrån ? Om jag inte har fel så har jag läst att dessutom är 50 000 utförsäkrade från sjuk och arbetsförsäkringen. ”Men vi är på rätt väg” , tycker du. Ibland undrar jag om vi lever i samma värld.

  4. Inredning

    Demografisk utmansingen ligger i den anställde åldern aggregering Fram väljer att pyrande i storstadsområdena och Norrlands inlandet har att hantera bästt de kan med skolor, hälso-och interpersonell uppmärksamhet.

  5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Max (2012-07-03 11:44)
    Vi är ett litet land som har en relativt liten befolkningsökning men vi har trots det en rad utmaningar. Ska vi hantera de större problemen med att vi blir fler på vår jord måste vi ta ett gemensamt ansvar. Det handlar inte om att förbruka resurser utan att vara smartare än så att göra det mer varsamt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.