Det bor människor i hela Västerbotten!

 

Hur ser tillgängligheten ut i Västerbotten.? När det gäller ambulanssjukvård så finns det stora skillnader i vårt län. Jag och Nicklas Sandström skrev en debattartikel på detta ämne och jag har fått mycket feedback på den.  Ambulansjukvården i våra städer uppfyller en bra tillgänglighet men man behöver inte komma långt utanför innan det ser helt annorlunda ut. Hjärt och Lungfonden har presenterat statistik över tillgängligheten i Västerbotten och den undersökningen är gjord innan landstinget beslöt försämra tillgängligheten stort i inlandet. Jag tycker inte man som ansvariga inom landstinget kan glömma bort att det bor människor i hela Västerbotten.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. lf

  Om man skall försöka få billiga politiska poäng då skall man skriva en blogg som denna.”Det bor folk i hela Västerbotten”.
  Men Elisabet var bor det mest folk? Skall man bortse att de flesta bor i tättbebyggda områden.
  Om avflyttningen fortsätter och vad jag vet så har inte ditt parti försökt att heja den.Hur skall man då agera?`Skall man ha kvar all service i glesbygden.
  Skall man ha kvar skolor med 10 elever? Var finns det ekonomiska utrymmet.
  Jag är helt övertygat om ni har varit i majoritet så har ni haft samma problem.
  Att skriva en blogg är lätt.Att komma med förslag är nog svårare.
  Jag har ett litet förslag,sänk bensinskatten i glesbygd.Det ger möjligheten att pendla och samtidigt få turister att köra långt för att uppleva vår natur.
  Men det är ju långt,långt bort från dina polare i Stockholm.

 2. lf

  Ja,vad jag förstår så kritiserar du det socialdemokratiska styrda landstinget.
  Det är oerhört svåra avvägningar då man skall besluta om servicen i en glesbygd som avfolkas.
  Jag har mycket svårt att förstå att tillgängligheten till akutsjukvård och ambulans skall vara lika i Åsele som i Umeå,säger du.Vad menar du?
  Du har ju nu möjligheten att utveckla detta för oss väljare.Jag ser fram emot detta på denna blogg.
  Om inte, kan man betrakta denna blogg som ett slag i luften.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-10-05 16:48)
  Jag förstår inte riktigt hur du menar att det inte ska vara en tillgänglighet för alla. Det som den styrande majoriteten åstadkommit i ex Åsele är att deras sk besparingar inte blivit besparingar. De har istället markerat att det inte är så viktigt med ambulanssjukvård för människor i Åsele.

 4. lf

  Ja,men du säger ju att tillgängligheten inte skall vara någon skillnad i Åsele än i Umeå, då tolkar jag det som det är ingen skillnad.
  Tror du på allvar att tillgängligheten till akutsjukvård och ambulans kommer att bli lika bra i Åsele som i Umeå?
  Sjukvård skall vara till alla men tillgängligheten skiljer.
  Har du något universalrecept där där alla i Västerbotten har samma tillgänglighet då kommer jag att rösta på dig!

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-10-05 19:50)
  Landstinget har tagit bort akutvårdsplateserna i Dorotea vilket innebär en minskad tillgänglihet till akutsjukvård. Att ta bort ambulansen i Åsele och ersätta med en akutbil har inte bara inneburit fördyringar utan även sämre tillgänglighet för de som bor i Åsele. Jag håller med om att sjukvård ska vara till alla. Hade landstinget gjort en ordentlig konsekvensanalys innan man gjorde dessa försämringar hade man snart insett att detta inte är rätt väg att gå.Vi står inför jätte utmaningar inom primärvården i Västerbotten där vi saknar 40 distriksläkare i länet. Pensionsavgångarna är stora. Givetvis måste vi hitta alternativ så att alla i vårt län kan känna sig trygga med den vård som bedrivs och känna att den är tillgänglig. Om vi då använder oss av mer telemedicin eller andra tekniker är nästa fråga att fundera över.

 6. lf

  Ja,jag kan konstatera att du har ingen lösning på problemet att upprätta service i glesbygd med en en krympande befolkning.
  Jag skulle vilja se dig som landstingsråd.Hur skulle du bemöta problemet med en minskande befolkning?
  Man kanske bedriva nån form av telemedicin säger du till de som inte har någon dator.
  Innan du kritiserar landstinget idag så bör du komma med konkreta förslag,annars kommer du att förpassas till de kverulanter som bara kritiserar för politikens skull.

  Elisabeth Rahm låt oss vara överens om att glesbygden har problem och med en krympande befolkning så kommer den allmänna servicen att försämras.
  Någon som hittar en lösning på detta problem är jag beredd att föreslå till Nobelpriset.
  Någon gång måste vi prata i klartext.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.