(V) vill förbjuda vinster!

I dag går (S) företrädare ut och kräver stora begränsningar för uttag av vinster i företag som driver verksamhet  i välfärden. Företrädare för (V) kräver ett total förbud för uttag av vinster i företag som driver verksamhet i välfärden. Regeringen har redan infört begränsningar för  rikskapitalbolag ska kunna ta ut och placera vinster ur våra välfärdsföretag. Det finns i dag nästan 200 000 personer som arbetar och driver företag inom vår välfärdssektor. Dessa företag behöver som alla andra företag en vinst för att kunna reinvestera och utveckla sitt företag. Ska vi fortsätta driva den välfärd vi har i dag är vi beroende av att vi har ett näringsliv som vågar satsta på företagande och då kan vi inte begränsa detta med regler som förbjuder eller begränsar vinster på ett sådant sätt som både (V) och (S) vill göra. Läs mer imitt och min kollegas svar till Jonas Sjöstedt (V) i dagen VK

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. Leif

  Konstigt att så många svenskar inte vill ha vinster inom välfärden. Bara moderater som vill hjälpa sina polare tycker att pengarna skall gå till chefer istället för gamla människor. Fy för din människosyn.

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Leif (2012-10-15 11:27)
  Intressant är att en Demoskop undersökning som gjordes för ett tag sedan visade att 85% ville ha möjlighet att välja utförare i välfärden. Att ett företag måste drivas med vinst är en förutsättning för reinvestering och utvecking av ett företag.

 3. Lars Gidlöf

  Hej

  Ursäkta en amatör som mig, men vi har vad jag vet landstingspolitiker som ska tillsätta en massa landstingsdirektörer och snnat folk. Om nu företagen går med vinst så är det väl skattepengar som utgör vinsten för dessa företag, eller hur?

  Varför kan inte politikerna som är såå duktiga och kompetenta ordna så att ården blir lika effektiv som hos de privata vårdföretagen, och då kommer ju pengarna bäst tillgodo direkt i sjukvården, eller?

  Det kan väl inte vara så att Ni politiker är mindre kompetenta än dessa företagare och att det därigenom inte blir effektiv vård?

  Kan ju ta t ex hur kompetenta politiker är, läs om försäljningen av Stockholms Energi till finska Fortum och räkna ut vilken som gjorde bäst affär.

  Se om du tar in denna kommentar annars läggs den ut hos motsåndarna bloggar

 4. S-O S

  Nu går det inte att vara tyst längre.
  Vad spelar denna valfrihet för roll för oss vanligt dödliga?
  Från vilka samhällsklaser kommer de som anser sig vilja ha denna valfrihet? Den finns redan i dag o jag vet via bekanta hur den fungarar till stora delar, den riktar sig till dom som har feta konton.
  Sen skulle jag vilja veta vad dessa riskapitalföretag satsar? Vad kan dom förlora? INGET är vad det handlar om, en ren utsugning av våra gemensamma tillgångar.
  Så ligger det till även för moderater, inse det.

 5. lf

  Ja,du som lever och hyllar det kapitalistiska systemet. Du tycker att riskkapitalägare skall ta våra inbetalda skatter och berika sig på.
  Att företag måste ha vinst för att kunna investera i företaget.Du får det att låta som de privata vårdföretagen är samhällsbärare.Vissa privata företag har till en början en solidarisk syn på sin verksamhet,men då kommer de stora drakarna in och bjuder millioner i uppköp.Sen kan man skära guld.
  Nä,du Björnsdotter,stötta det oberoende välfärds systemet,Och ge de anställda all support.

 6. Erik Jonsson

  Elisabeth, den här frågan om vinster i välfärden är rena ”snurren”. De flesta som vill förbjuda vinster och allra helst driva tillbaka verksamheterna till Stat och Kommun är okunniga. De vinster som skapas beror på att privatisterna driver sina verksamheter effektivare inte minst genom stordrift och duktigt management = bra affärsmän/kvinnor. Om verksamheterna skulle gå tillbaka till samhället så skulle vinsterna försvinna och vi skattebetalare skulle inte bli rikare. Vi skattebetalar blir alltså inte fattigare på grund av att många välfärdsföretag gör vinster. Jag önskar att politikerna gör ett försök att förklara detta för gemene man. Det vore olyckligt om bristen på information gör att vi får en lösning där vi går från mångfald till enfald. Det som dock stör mig är de ”affärer” som gjort i stockholmstrakten. Tänker på Tibble gymnasium i Täby och Serafens vårdcentral i Botkyra. Dessa verksamheter såldes med en kraftig rabatt det vill säga till väsentligt lägre än marknadsvärdet. Jag önskar att ni politiker skärper till er och lär er hur man värderar företag. De som köper så kallade välfärdsverksamheter tar i princip ingen risk och då ska detta speglas med råge i köpeskillingarna.

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Erik Jonsson (2012-10-15 21:02)
  Det finns många affärer som kan ifrågasättas det håller jag helt med om. Du har också rätt i att utmaningen är att förklara att en konkurrens inom välfärdseltorn inte är av ondo. Det gäller att inse att vi har en skyldighet att förvalta våra skattekronor på bästa sätt.

 8. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till lf (2012-10-15 18:24)
  Vi har en begränsad finansiering av vår välfärdsektor och då gäller det att förvalta på bästa sätt. Om en kommun kan göra det genom att lägga ut verksamhet på annan drift och på så sätt spara pengar och samtidigt få en bra kvalitet tycker jag att det är bra. Regeringen har ändrat i våra lagar och tagit bort möjlighten för riskkapitalbolagen att skatteplanera . Att däremot erbjuda medborgarna en möjlighet att välja utförare av skola,vård och omsorg är förr mig något positivt.

 9. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2012-10-15 17:17)
  Valfrihet inom skola vård och omsorg är lika för alla. Inom Västerbotten kostar det lika mycket att gå till en privat vårdcentral inom Hälsovalet Västerbotten som en offentligt driven vårdcentral. Det kostar lika mycket om du väljer hemtjänst via en privat utförare eller kommunen. Du kan låta dina barn välja skola oavsett driftform med samma kostnad. Du har inte riktigt förstått vad detta handlar om.

 10. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Lars Gidlöf (2012-10-15 16:55)
  Att skapa konkurrens är alltid bra och det stimulerar till nytt tänkande och andra förutsättningar. Landstinget har gjort vissa steg i den riktningen och det har varit lyckade steg. Jag talar bl.a. om entreprenad på ögonkliniken. Att driva verksamhet i stordrift är en utmaning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.