ADHD ser olika ut i Norden

Jag är just nu på Nordiska rådets stora session. Vi har diskuterat en intressant fråga som dessutom kommer upp till debatt senare under mötet. ADHD är en diagnos som växer och som är en allvarlig störning. Det är av någon anledning betydligt fler pojkar än flickor som får diagnosen och det är svårt att se mönster. I Norden finns stora skillnader på förekomst, diagnostisering och medicinering. Vad man kan enas om är att det finns dåligt med forskning hur den medicinska behandlingen kommer att påverka de unga personerna som diagnostiseras i framtiden. Det är dessutom svårt att i vissa fall bedöma om barnet har en naturligt hög aktivitetsnivå eller en ADHD diagnos. Jag ser fram emot en intressant debatt och att lyfta frågan vidare till ministerådet..

Elisabeth Björnsdotter Rahn (M)

2 kommentarer

  1. Cecilia Brönemyr

    Ser verkligen fram i mot att följa denna debatt, jobbar med människor med ADHD och som du säger så delas det ut till höger och vänster i rasande fart, inte så lätt att komma ur facket man hamnat i senare i livet om det skulle visa sig vara fel.

    Tänker på det gamla inne ordet ”Autism” Otroligt många som blivit placerade i detta fack men vid högre ålder och ett nytt test efter många år på särskolan visat sig icke ha autism.

    Eller för den delen lättare utvecklingsstörning Det var oxå ett inne ord förr och jag vet många som blivit placerad på särskolan pga av detta men har med hjälp kunnat klarat av vanlig skola och inte varit placerad i nått fack.

  2. Kalle

    ADHD är ett enkelt sätt att förklara varför barn med dålig uppfostran beter sig som ouppfostrade. Det gör föräldrar och speciellt ungen själv fri från ansvar pga. att det är en ”störning”. Visst finns det några som verkligen har denna störning men de allra flesta behöver bara uppfostran. Det har blivit en mode-diagnos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.