Lycksele säger nej till valfrihet

I dag är det kommunfullmäktige i Lycksele. En av de stora frågorna som kommer upp idag är Lagen om valfrihet inom kommunala omsorgstjänster. Det finns många undersökningar och rapporter från kommuner som infört Lagen om valfrihet (LOV) . Det som är genomgående i de kommuner som erbjuder valfrihet inom omsorgstjänster är att valfriheten att välja och även välja bort tjänster är positivt. Att som kommun erbjuda valfrihet innebär att man utsätter den egna verksamheten för konkurrens. Att en verksamhet utsätts för konkurrens innebär utveckling. Det är kvalitet som är det stora konkurrensmedlet inom de kommuner som antagit LOV. Kan inte en utförare stå för kvalitet så kommer kunderna att välja bort utföraren. När jag ser detta så har jag så svårt att förstå varför Lycksele kommun är så negativ till att konkurrens utsätta sin verksamhet.

6 kommentarer

 1. Erik Jonsson

  Ja, Lycksele är ju ökända för att tycka illa om egna företagare. Devisen är ju ”själv är bästa dräng” = Kommunen.

 2. Åsiktsmaskinen

  Lycksele gör självklart helt rätt som inte tillåter privata utförare inom ramarna för LOV.
  Utan att ha någon större insikt i Lyckseles anledningartill varför gissar jag att beslutet enbart är baserat på de stora arbetsrättsliga skillnader som finns mellan privata och kommunala utförare.
  Personal inom privata utförare har lägre lön, längre arbetsveckor, färre semesterdagar, jobbar i stor utsträckning delade turer vilket kraftigt försvårar kontakten med familjen och barnen, jobbar oftare fler helgpass. Och som tack för detta har personalen inom privata utförare betydligt kortare uppsägningstider och därigenom kraftigt försämrade arbetsvilkor.

  Jag tycker det är bra att det fortfaradne finns kommuner som vågar stå upp för att arbetstagarna ska ha drägliga arbetsvilkor.

  De Nya Moderaterna, som tydligen vill kallas ”nya arbetarpartiet” vill inte att personal ska kunna ha drägliga arbetsvilkor.

  Ni är ju det ”nya arbetarpartiet”, då måste ni väl stå på arbetstagarnas sida, eller hur?
  Annars lever ni ju inte upp till namnet.

  Eller är ert nya namn bara ett spel för galleriet?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Åsiktsmaskinen (2012-11-20 08:46)
  Utan att ha någon större insikt skriver du och det stämmer definitivt. Det du påstår om privata utförare stämmer inte med den verklighet som finns idag. Att säga nej till Lagen om valfrihet är att begränsa den egna individens möjlighet att välja. Att konkurrensutsätta en verksamhet innebär utveckling.

 4. Åsiktsmaskinen

  Du säger att det jag skriver inte stämmer.

  Hur kommer det sig då att anställda inom kommunal utförare av till exempel personlig assistans de facto har högre löner, kortare arbetsveckor, fler semesterdagar och längre uppsägningstid är anställa hos privata företag?

  Till exempel är anställda inom kommunal utförare oftare tillsvidare anställda. Då styrs deras uppsägningstid av hur länge de varit anställda, allt i enlighet med de avtal arbetsgivarna har kommit överens om.
  Hos privata utförare av personlig assistans är man oftast anställd ”så länge uppdraget räcker”, vilket innebär två veckors uppsägningstid oavsett anställningstid.

  Dessutom räknas en arbetsvecka ionom kommunal utförare som 37 arbetstimmar om du jobbar på en jour-kombi tjänst. Inom privata utförare är det 40 timmars arbetsvecka även om du jobbar liknande ob-tid.

  Kom inte och säg att jag har fel, eller hur?

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Åsiktsmaskinen (2012-11-20 15:55)
  Att generalisera och påstå att de som arbetar hos privata utförare har andra förutsättningar är inte rätt. Det finns givetvis verksamheter både inom privat som offentlig regi som har olika förutsättningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.