Fler apotek i Norrland!

 

På bara tre år med en ny apoteksbransch har det, efter 38 år med bara en apoteksaktör, hänt mycket. Syftet med omregleringen var att öka tillgängligheten, öppettiderna och utöka servicen. Över 330 nya apotek har öppnats, öppettiderna förlängs med igenomsnitt 10 timmar per vecka och servicetjänster ökat. Receptfria läkemedel går nu även att få tag på dygnet runt, på över 6000 försäljningsställen.  Innan omregleringen samsades omkring 10 000 personer om ett apotek och Sverige hade näst sämst apotekstäthet i hela Europa. Sedan dess har en avsevärd förbättring skett. Idag går det i genomsnitt 24 procent färre personer per apotek och det har i alla län skett en förbättring av apotekstätheten. Norrland är de som har den allra högsta apotekstätheten i landet med jämtlands län i topp. 
Den nya apoteksbranschen som idag växer fram har möjliggjort en utveckling av apoteken. Apoteken utgör idag en allt viktigare del av vårdkedjan och den utveckling vi idag ser är avgörande för ökad service, tillgänglighet och kvalitet i hela landet. 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Rubin Söderlund

    Som konsument så är det inte Apotek som man frågar efter utan Medicin. Medicin till rätt pris. Lagerhållningen och därmed tillgängligheten har försämrats visar de undersökningar som publicerats för en tid sen. De man känner som tagit färdtjänst till stan för att köpa medicin har blivit tvungna att fara hem med ogjort ärende. Man kan nog inte mäta effekten med antalet apotek utan på hur väl de genomför sitt uppdrag. Att skryta med att det är flest Apotek per innevånare menar jag är fel, vad man skulle vilja veta är hur långt det är mellan Apoteken och hur det ordnar sig med distributionen.

  2. stefan

    Va’ gulliga ni är….. Ni gillar statistik va?? Särskilt den man kan presentera delar av och som man vill!? Vill bara ställa EN fråga till dig: Av ”alla” dessa nystartade apotek – hur många har öppnats i Gargnäs, Blattnicksele, Fredrika, Boliden, Dorotea osv? Visst är det trevligt för Umeåborna och Sundsvallsborna att det blir 5 minuters vär till apoteket istället för 10, men vad tjänar vi i glesbygden på ”reformen”?????

  3. Isak

    Har nyligen opererat foten och upptäckte att min blodför-
    tunnande medicin var slut. Var därför tvingad att ta taxi
    till apoteket. Efter flera stroker har jag bl. Clopidogrel
    som min medicin. Den var slut men det fanns Plavix med
    samma funktion i stället, men som var 650 kronor dyrare.
    Det var bara att bita i det sura äpplet och betala. På väg
    ut kunde jag se hyllorna digna av hudkrämer, tandkrämer,
    nötter, choklad, senap och mycket annat som säljs både i
    livsmedelsaffärer och bensinstationer. Sen är det mycket
    förvirrande att mediciner byts ut nästan varje gång och
    att det numera inte är säkert att dom är läkemedelsför-
    säkrade mot biverkningar. Tycker slutligen att ett Apoteks
    viktigaste uppgift är att kunna tillhandahålla säkra läke-
    medel och mediciner, och att det finns utbilad och kunnig
    personal att rådfråga.

  4. lf

    Så typiskt för er borgare.Ni tror ett större antal apotek ökar servicen.Ja kanske i tättbefolkade områden.Hur många nya apotek har öppnat i din region?
    För att minska kostnaderna så har apoteken dragit ned på lagren av receptbelagda mediciner.Vem går det ut över?
    Jo,de som har en lång väg till apoteket.
    Tyvärr så har vi inte hemma den medicinen.blir svaret många gånger.Återkom en annan dag.
    Du som lever i glesbygd skulle väl verkligt värnat om de statliga apoteken som nu måste leva i en konkurrensutsatt verklighet som inte gagnar glesbygden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.