God hälsa är viktig!

 

 
God hälsa är något som står högt på prioriteringslistan. I dagarna har en ny studie presenterats.  Studien är den mest genomarbetade som hittills gjorts i sitt slag och har arbetats fram av en grupp experter som jämfört situationen i 17 rika länder. USA hamnar i botten, eller nära botten, i flera av jämförelserna – däribland i fråga om barnadödlighet, hjärt- och lungsjukdomar, tonårsgraviditeter, men också i statistiken över olycksfall och mord. En orsak till de dåliga resultaten för USA är onekligen den höga andel av befolkningen som inte täcks av sjukförsäkringar Efter en hård process lyckades dock president Barack Obama 2010 få igenom en lagstiftning som kommer att leda till att andelen amerikaner som helt saknar sjuförsäkring kommer att minska betydligt. Andra tänkbara orsaker till amerikanernas dåliga hälsa kan vara en kombination av bristande sjukvård, ohälsosamma vanor, ogynnsamma ekonomiska och sociala förutsättningar och  miljöfaktorer. Svenska män  ligger på fjärde plats i denna studie medan de svenska kvinnorna hamnar på åttonde plats. . En studie som denna ger  möjligheter att utvärdera det egna landets situation och se de områden där förbättringspotentialer finns.  

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Bland det bästa för ett förbättringspotential är att göra konsekvensanalys innan med politiska reformer dessa ska genoföras i överbryggande med förebyggande syfte att inte orsak förödane brister hos medborgarnas livsituation till ett försämrad hälsa, i viss del ökad självmordsrisker.
  Främst är det att de som verkligen har styret tar större ansvar på alla plan för rikare hälsotillstånd och klimat i överlag med att ta till folkets ord av rättfärdighet.

  Vissa reformer som gynnar andra medan dessa åt andra sidan som inte blir förmånligare än att få mer krav istället för större självförverkligande till ett drägligare liv. Något som har skett här i Sverige med eran politik.
  Vad hjälper det en med mer krav på sig i sitt jobbsökande om så det skulle öppna poential för att ett arbeta uppstår någonstans. Ja värre kan det bli förutom det här – när kommunen tar ifrån ens barn av en utan någon alls skäl till det – totalt maktlöshet inom arbete, ekonomi, familjeliv samtidigt tar på ens hälsa.

  Det är riktigt galet med ett samhälle som är uppbyggd med tillväxt åter tillväxt och BNP beräkningar inte innehåller de mjuka värdena såsom hälsa, omsorg/vård och kultur etc. Medans kapitalbärarna förmögenheter inte nyttjas utan bara samlar på damm av deras ändå överflödiga livssituation utan skäl till det så far andra illa av cyniska personer och inom välfärden – sedan har mage att säga vi inte har råd till medmänsklighet!

 2. Robert

  En annan jämförelse är självmord där vi i Sverige som ex har dubbelt så många manliga självmord som kvinnliga. Skall man prata jämställdhet och hälsa så kan man undra varför det ser ut som ovanstående. Dessutom har män lägre genomsnittsålder än kvinnor. Också det ojämställt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.