Kvinnor behövs på arbetsmarknaden!

Enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP har Japan sedan länge varit det mest ojämställda av alla världens rika länder. Japan är världen tredje största ekonomi.  Den främsta orsaken till det är de bibehållna traditionella könsrollerna i landet. Inget talar för att en förändring skulle vara på väg. I en årsrapport om den sociala och politiska jämställdheten i världen som släpptes av World Economic Forum i oktober förra året föll Japan i världsrankningen, från plats 99 till plats 101. Det är fortfarande omöjligt att kombinera arbete och familj i Japan. En forskare beskriver situationen som att alla kvinnor som män förväntas arbeta till tio på kvällen alla dagar i veckan, och det fungerar givetvis inte om man vill ha en familj. Det finns fler kvinnliga chefer i dag och kvinnor har större möjligheter. Men ett problem återstår – 70 procent av kvinnorna försvinner från arbetsmarknaden efter att ha fått sitt första barn. Samtidigt håller Japans ekonomi på att förändras. Landets befolkning åldras snabbt, födelsetalen sjunker, och invånarantalet förväntas minska. I en så välutvecklad ekonomi är detta verkligen en varningsklocka för att en förändring är ett måste!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.