Surrogatmödraskap ingen enkel fråga!

Surrogatmödraskap, är i dag inte tillåtet i Sverige, men regeringen ska utreda frågan. Jag läste en artikel som visar att minst 100 barn kommit till Sverige, efter att barnlösa par använt sig av en surrogatmamma i utlandet. Frågan om surrogatmödraskap har utretts av Statens medicinsk-etiska råd, och en majoritet i rådet vill ändra nuvarande lagstiftning. Det är ingen enkel fråga och jag tycker det är bra att att det medicinsk-etiska rådet som är rådgivande till regeringen är enig i denna fråga. En tydlig hållning från rådet är att ett surrogatmödraskap inte ska handla om att tjäna pengar. Surrogatmödraskap är tillåtet i många EU länder och det är positivt att även Sverige ser över vår lagstiftning i frågan.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Maria

    Hur ska man säkerställa att surrogatmödraskap inte handlar om pengar, när staten väl godkänt detta? Det blir svårt! Det innebär också följder för de framtida barnen, som kommer att ha ett stort antal okända syskon.

  2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Maria (2013-03-04 10:51)
    Detta är en jätte svår fråga. Regeringen har nu tillsatt en utredning för att försöka se på hela denna stora fråga. Det finns många olika studier att ta hänsyn till både hur den gravida kivnnan upplever det och hur barnen upplever situationen senare i livet. Det finns både juridiska, etiska, moraliska frågor att väga in i denna fråga. Att dessutom ta lärdom av de länder som infört surrogatmödraskap är viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.