Inget förebyggande utan bromsmedicin istället!

Jag landade tidigt i går morse efter en intensiv och intressant resa tillsammans med vår biståndsminister Gunilla Carlsson. Vi har besökt Zimbabwe och Botswana i 2 dagar. Anledningen var att delta i ett högnivå möte om hälsobistånd. Vi hann även göra en rad intressanta besök. Något som var väldigt tydligt är den stora skillnad det är mellan de båda grannländerna. Zmbabwe saknar helt demokratiska institutioner och det är stor oro i landet. Botswana har däremot en stark demokrati med en tydlig ledare som arbetar tillsammans med institutionerna för att förbättra. Det som är en stor utmaning i Botswana  är att HIV/Aids är vanligt och det sker inget aktivt preventivt arbete utan man satsar på att ge bromsmediciner istället till de som redan är smittade. Det civila samhället som ska vara motparten i detta stödarbete är väldigt svagt och har inga resurser att arbeta förebyggande.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.