Indoktrinering från Kina!

Kina ett land med 1,3 miljarder innevånare är med andra ord en av världens stormakter. Tyvärr finns det mycket att önska när det kommer till frågan om respekten för de mänskliga rättigheterna. Jag träffade två starka förespråkare för mänskliga rättigheter i Kina som dessutom spelat in en film som heter " The courage to belive" Den handlar om kvinnan på bilden Jennifer Zeng som blir fängslad och torterad för att hon utövar Falun gong. Det är en stark film som pekar på Kinas stora maktapparat där man indoktrinerar människor att tro på regimens rätta väg.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Mr Cool

  Att våra biståndsmål ständigt skall överträffas rimmar illa med de behov som ständigt återfinns inom det egna landet. Att Kina är en ekonomisk supermakt vet vi alla och det är kinesiska företag som köpt Volvo och Saab. Det är ett kinesiskt företag som sköter driften av Stockholms tunnelbana och det är kinesiska affärsmän som numera äger Vårbergs centrum i Stockholm.
  Samtidigt betraktar den svenska regeringen Kina som ett u-land i behov av bistånd, vilket kostat skattebetalarna över en miljard kronor de senaste 20 åren. År 2011 flummade vi bort 78 miljoner till denna ekonomiska stormakt som har en enorm arme, kärnvapen och rymdprogram.

  För Kina som, enligt AFP, är beredd att pumpa in 637 miljarder kronor i eurozonens krisfond och har en valutareserv värd över 21 000 miljarder kronor är det inte ens växelpengar. Ändå ska Sverige fortsätta bidra med omkring 80 miljoner kronor om året fram till 2013, enligt Sida. Biståndet handlar bl.a. om ”hållbar samhällsutveckling” och ”humanitärt bistånd”. Att ni sen pumpar in pengar direkt in i korrumperade afrikanska länders statsbudgetar är skrämmande. Min enkla fråga är vad f.. håller ni på med?

 2. Krister Rosengren

  Kina är en diktatur och Falun Gong är en sekt.
  Om diktaturen förföljer sektmedlemmar så är det fel.
  Man bör dock se på sekten också och vad den står för.

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Krister Rosengren (2013-03-14 13:01)
  Man får aldrig vara enögd, det är helt sant. Vad jag vänder mig emot i mitt inlägg är förföljelsen av människor som vill utöva sin tro. Jag är en stark förespråkare av mänskliga rättigheter.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Mr Cool (2013-03-14 12:27)
  Sidas bedömning av vart vårt bistånd ska gå grundar sig på olika faktorer. I Kina finns det otroligt många människor som lever under stor fattigdom och här samarbetar vi med olika bilaterala organisationer för att stötta arbetet med förbättringar för dessa människor.

 5. Dan Andersson

  Har också sett filmen, mycket avslöjande och samtidigt skrämmande att ngt som detta sker i vår tid, bra om fler politiker får se den, tror tyvärr många fallit för regimens löften om att bättra sig men i verkligheten går det åt motsatt håll. Ang. Falungong och sektstämpeln så har jag själv tittat närmare på metoden och för mig är den är som vilken annan buddhistisk eller taoistisk lära i en modern skepnad som helst, sektstämpeln skapades av kkp efter 1999 när antalet utövare översteg antalet kkp-medlemmar, de t.o.m. iscensatte flera självbränningar för ätt skrämma folk. Mellan 92-99 fanns inget tal om sekt, först efter -99 spreds det via ambassader och kinesisk media, en del västmedia trodde först på det, men nu verkar dom sett igenom det. Jag såg själv inget tvång, dyrkan, pengagåvor, flyktbeteenden mm, i så fall skulle man hört talas om avhoppare, som jämt dyker upp i ”riktiga” sekter. Kontaktade även en organisation som hjälper sektmedlemmar, ROS, tror jag den heter, och de såg inte Falungong som en sekt och hade aldrig hjälpt några Falungongare. Det är en buddhistisk qigong-metod helt enkelt med nutida terminologi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.