Glad Påsk!

Jag vill tillönska alla en riktigt Glad Påsk!

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Tor Eriksson

  Hej igen!
  Jag vill absolut inte betala skatt till samhället för att vargar på konstgjord väg flera gånger ska flyttas omkring i vårt land bara för att ett antal naturvårdsfundamentalister ska få utlopp för sina drifter. Dom som gillar sånt måste själva betala.
  Är vi överens om detta?

  Jag kommer att med dig även ta upp frågan om varför det slängs bort så mycket mat i vårt samhälle, men just nu ska vi äta paella och njuta av påskens sista andetag för i år.

  Tack för påskhälsningen förresten och jag hoppas att även du har hunnit njuta av helgen och det fina vädret.

  MVH

  Tor Eriksson

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Tor Eriksson (2013-03-31 19:39)
  ”Hej,

  Kul att vi är överens om detta. En av grundstenarna i moderat politik är att skattepengarna ska användas med försiktighet och sparsamhet. Det är när politiker och medborgare glömmer bort att skattepengar är någon annans pengar som slöseriet kan få fäste. Biologisk mångfald och omvårdnad av vår flora och fauna är viktigt, men man kan fråga sig om flyttcirkusen verkligen är det bästa sättet att sköta vargfrågan på.

  Matsvinnet är också en angelägen fråga. Här finns inga enkla svar. Ett stort ansvar faller faktiskt på dig och mig som konsumenter. Det största matsvinnet sker i butiker där kunder väljer bort stora kvantiteter av mat med skönhetsfel. Men även i hushållen kan vi bli bättre på att använda maten vi köper mer resurseffektivt. Också på restauranger och skolor finns liknande problematik. Vi behöver ta ett helhetsgrepp om matsvinnet och jag tror att mycket handlar om kunskap. Kunskap och tips på hur den där fula tomaten kanske inte blir huvudnumret på din middagsbjudning, men grunden till den goda pastasåsen. Runt 60 procent av all mat vi slänger är ätbar enligt en studie Stockholms konsumentförening gjorde förra året. Så absolut finns det mycket att göra på den fronten. Hoppas att er paella smakade bra och att ni fick en trevlig påsk. Själv har jag ätit god mat med familj och vänner och någon promenad i vårsolen har också hunnits med. Vi har också hunnit fiska lite i sommarstugan vilket inte var helt fel. ”

 3. Tor Eriksson

  Hej och tack för svar.

  Vad gäller matsvinn så har jag ett ide som visserligen inte försätter några berg men som kan hjälpa något i alla fall.

  Jag tror att man måste förbättra datummärkningen av mat.

  Många (de flesta) gör ingen skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Inte heller butikerna gör det. Dom säljer överhuvudtaget inte mat som har passerat något av dessa datum utan kastar den direkt. (info från insatt och trovärdig källa)
  Man måste också på märkningen tala om skillnaden i hållbarhet beroende på hur maten förvaras,kyl eller rumstemp öppnad eller oöppnad. T.ex ägg klarar ca 2-3 veckor i rumstemperatur men minst 2 månader i kylskåp.
  Jag har också kollat lite om ett sådant nytt system skulle bli krångligt och svårt att hantera, men fått svaret att det skulle vara fullt möjligt.
  Till detta behöv också givetvis massiv information och kanske utbildning. Det borde kanske t.o.m. finnas lektionstid i skolorna där sån information kan tas upp.

  För övrigt så gillar jag bättre t ex. ostar som har passerat bäst-före-datum liksom oxfilé.Det är nog bara i Sverige som vi inte begriper hur mat ska smaka.

  Tor Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.