Kvinnor nekas skyddat boende!

 

 
Många av Sveriges alla kvinnojourer har en stor utmaning att kunna erbjuda utsatta kvinnor ett skyddat boende. Varje år söker sig många kvinnor till kvinnojourer för stödsamtal och rådgivning. Enligt färsk statistik så befann sig drygt 3000 kvinnor i ett skyddat boende som någon av alla våra kvinnojourer ombesörjer. De senaste åren har antalet kvinnor som nekas plats ökat rejält, mer än dubbelt så många fick nej under 2012 jämfört med för fyra år sedan. Det är ingen positiv utveckling att allt fler kvinnor är i behov av skyddat boende. Det här är sedan ett par år tillbaka en lagstadgad skyldighet, kommunerna ska ge våldsutsatta kvinnor stöd och skydd och det innefattar även ett skyddat boende. Socialstyrelsen har tillfört betydligt mer resurser för att klara av uppdraget men det återstår innan kommunerna kan möta behovet fullt ut. Kommunerna är beroende av att kvinnojourer drivs på volontär bas.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. Rebecka Höglund

    Skulle det vara män so var i behov av skyddat boende (alltså ombytta roller) så är jag övertygad om att behovet skulle täckas.
    Detta är en fråga där vi hittar svaret i kvinnans värde rent historiskt sett. Sakta men säkert har kvinnan tagit sig till sina rättigheter men än är vi inte riktigt lika bra som männen. Det syns inte bara i den här frågan utan även i frågan om lika lön, vid anställningsintervjuer osv.
    En kvinna med små barn är inte lika eftertraktad på arbetsmarknaden som en man med små barn. Mannen har en fördel då det oftast är kvinnor som tar ut vab. Anledningen till det är egentligen också enkel; det är en ekonomisk fråga.

  2. Henrik

    Män som utsätts har inget skyddat boende alls.
    Inte de män som har en kvinnlig partner och
    inte de män som har en manlig partner.
    Här står inte jämställda villkor högt i kurs.

  3. Åsiktsmaskinen

    Dessa allvarliga frågor skall naturligvis inte utföras på volontärsbasis.

    Tillför mer pengar om frågan verkligen är viktig för dig.

  4. Sanningssägaren

    …det kom 110000 personer till sverige förra året som vill ha bostad och får det!… men det törs ni inte kommentera!?
    Det är inte bara kvinnojouren som har bostadsbrist utan svenskar, studenter, mf mf och de får ställa sig i kö EFTER ovan nämda..
    Ni vägrar ju se problemet utan skyller på kommunerna.. det är ju moderat politik som styr problemimporten.

  5. Sanningssägaren

    Återvändande svenskar..? jag vet inte vad de skall ha för betydelse de skall väll alla ha någonstans att bo… eller?

    Men nu är den där siffran inte därifrån…. och jag antar att du som moderat politiker kan de siffror som rapporteras från migrationsverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.