(V)alfrihet inget för (V) !

Jag har under våren haft en debatt med företrädare från (V) om välfärdsfrågor och nu när vänsterpartiet gått ut med vilken fråga de kommer att driva under valet 2014 kommer det att bli väldigt intressant att fortsätta debatten. Under veckan har Sifo presenterat en undersökning om vad unga människor har för åsikter om valfrihet. Undersökningen visar tydligt att 90% av unga vill välja vilken skola de vill gå på, när det gäller vård och omsorg ser siffrorna nästan likadana ut. Det talar sitt tydliga språk att valfrihet är betydelsefullt och att begränsa den så grovt som (V) har för avsikt att göra speglar inte den verklighet som råder.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer

 1. Leif

  Well, när jag var lite fick jag välja vilken skola jag gick på med. Långt innan era galenskaper där skattepengar går till att göra skolägare rika. Alltså, är moderater såhär dumma eller är det något sorts taktik från eran sida?

  Inte för att jag heller vill ha med vänstern att göra men idiotiska uttalanden kan man bara inte låta vara okommenterade…

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Att erbjudas en valmöjlighet anser jag är positivt. De flesta skolor och vård-och omsorgs företag är små eller medelstora företag. De handlar inte om stora vinstuttag utan om återinvesterande i den egna verksamheten.

 2. Daniel

  Struntprat. Som vanligt försöker borgarpacket framstå som förkämpar för friheten när verkligheten alltid varit densamma: Den enda friheten ni kämpar för är att rika människor ska ha mer, att företag ska få våldföra sig på folket och att företag samt rika människor ska slippa skatter medan folket ska betala för att de får smörja kråset.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Valfrihet handlar om att erbjudas en valmöjlighet och inget annat. Du har uppenbarligen inte förstått vad denna reform handlar om. Varför är det fel att själv få bestämma vilken skola jag ska gå på eller vilken vård och omsorg jag vill ha när jag blir äldre?

 3. S-O S

  Så du sitter här och påstår att V är så in i helvetes dumma så att dom skulle gå emot den undersökning du vidtalar?
  Eller är din undersökning en undersökning att lita på?
  Du vet, som man frågar får man svar…..

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är SIFO som gjort undersökningen. Läs den själv!

 4. Kickan

  Precis som med allt annat kan valfrihet vara både på gott och ont. Möter titt som tätt elever i skolan som har hunnit byta skola några gånger när de kommer till högstadiet, vissa som bytt skola så fort de mött motstånd, och som fortsätter upprätthålla samma mönster. Resultatet blir en hattig skolgång med många kunskapsluckor.
  Dessutom har skolverket själva kommit fram till att det fria skolvalet lett till minskad likvärdighet (http://www.svt.se/nyheter/sverige/fritt-skolval-kan-ha-okat-skillnader-1) och ökad segregation (http://www.svt.se/nyheter/just-nu-bjorklund-och-sjostedt-i-debatt-om-skolan)- problem som Jan Björklund tack och lov inte blundar för, men hur vänder man trenden?
  Förresten, ser att du läser Ken Folletts ”Svärdet och spiran”. Gillar du hans skrivande ska du läsa trilogin ”Århundradet” som handlar om Första och Andra Världskriget. Riktigt bra böcker som inte bara är spännande utan fina och fakta späckade historielektioner!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du har helt rätt i att valmöjligheter inte är bra för alla och att välja den enklaste vägen utan konflikter skapar dåliga resultat. Ett bättre system när det gäller möjligheten att byta skola kanske är en väg att gå för att ge bästa skolgången till eleverna.
   Tack för tips av läsning!

 5. lf

  Men kära Björnsdotter varför vill du inte ha en jämlik skola. Du och andra politiker bör ju jobba för att alla skolor skall bli bra! Då behöver man ju inte välja.
  Om det inte går, vem skall då gå i sämre skolor?
  Vem skall välja sämre sjukvård?
  Valfrihet gäller bara för de som har kontakter och inflytande.
  Men det var väl meningen.

 6. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

  Valfrihet handlar om att välja bort det som inte fungerar och att välja till det man vill ha.

  • lf

   Det var ett mycket talande svar.Men du svarade inte på mina frågor.
   Vem skall välja de sämre skolorna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.