Kömiljarden har stor betydelse!

Ett område som engagerar många människor är vård och trygghet. Att få vård i tid och inte behöva vänta länge i långa vårdköer är något som ofta är uppe till diskussion. Jag läste en intressant artikel om hur situationen ser ut i Sverige i dag och det är tydligt att den stimulansåtgärd som Alliansregeringen införde har haft effekt. Jag talar om kömiljarden. Om landstingen klarade av att erbjuda patienterna besök i den specialiserade vården inom 60 dagar och behandling inom 60 dagar så fick man ta del av kömiljarden. Det har inneburit att under 2012 så fick nio av tio patienter som stod i vårdkö sin vård i tid. Givetvis finns det skillnader mellan de olika landstingen men dessa är inte så stora. En positiv stimulansåtgärd som ställer krav på landsting och regioner.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Maria

    Hej Elisabeth! Tyvärr tenderar ekonomisk styrning inom offentlig vård leda till ”kreativ bokföring” samt att patienter med stora behov väljs bort av vårdgivare. I ett civiliserat land, måste det finnas kontroller så exempelvis multisjuka och äldre inte sorteras bort, utan också får del av kvalificerad sjukvård. Så är det inte på alla håll idag.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det måste finnas samma krav på offentlig vård och omsorg som på alternativa driftsformer. Ingen vårdcentral får välja patienter i dag med den nya vårdvalsreformen.

  2. Maria

    Hej Elisabeth! För att komma i åtnjutande av de dyrare vårdalternativen, måste man vara frisk, i produktiv ålder och / eller ha resursstarka anhöriga. Det är många äldre, som aldrig kommer i fråga för dyra, effektiva insatser som magnetröntgen,logopedstöd och viss farmakologisk behandling, så ser verkligheten ut.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag kan inte svara på hur det ser ut på alla vårdinrättningar. Det ser olika ut beroende på vilket län/region man tillhör, vilket inte är rätt. Dyrare vårdalternativ som du talar om behöver inte alltid vara det bästa, det är upp till behandlande läkare att avgöra vad som är bäst för varje individ. Jag har arbetat lång tid inom sjukvården och har en annan bild av hur sjukvården fungerar än vad du beskriver.

  3. truthbe2old

    Vilket luddigt svar!

    ..Nej men de kan välja att inte hjälpa, för att hjälpen kostar förmycket pengar.
    Det har jag själv erfarenhet utav då jag pressade en läkare att erkänna att ”jo så är det ju, landstinget har inte råd att hjälpa alla”. Detta gällde en ny väldigt dyr medicin som skulle ha lindrat oerhört mycket lidande och värk… men nejdå!

    Det här sifferfifflandet du beskriver, innefattar det den där 3000+ namn långa protestlista som läkare skrivit under om att de inte längre kan garantera patientsäkerheten?
    Det var ju ett reportage om det på nyheterna för ett tag sedan att de var galet less på hur arbetsnivån låg osv osv.
    Glömdes det bort i rapporten eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.