Vi kan inte lämna frågan nu Peter Olofsson!

Sveriges första folkomröstning i ett landsting avgjordes som bekant igår i Västerbotten. En folkomröstning är medborgarnas möjlighet att uttrycka en viljeinriktning och använda sin demokratiska rätt att uttrycka en åsikt. När gårdagens folkomröstning avslutades igår kväll hade 30% av Västerbottningarna sagt vad de anser om en jämlik vård i hela länet och resultatet av Västerbottningarnas åsikt är väldigt enig. Nästan 90% anser att en jämlik vård i hela Västerbotten är viktigt och att Västerbottensläns landsting måste se över hur man ska uppnå detta. Med dessa tydliga siffror är det mer än beklämmande att landstingets styrande man Peter Olofsson (S) säger, ” jag hoppas vi kan lämna den här frågan nu”. Jag tycker att siffrorna talar sitt tydliga språk, det finns ett missnöje med den styrning som finns i landstinget och det måste den styrande majoriteten lyssna på.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. lf

    Vad menar du med en jämlikt vård? Du och dina moderatkollegor vill ha en jämlik vård i hela länet.
    Jag menar det är inte möjligt.Hela frågan är ett spel för gallerierna.det är ett sätt för ni moderater att fiska röster.
    Du Björnsdotter varför påverkar du inte din regering att satsa på glesbygden? det är där som problemet finns.
    Jag hoppas människor i glesbygd har genomskådat er .

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jämlik vård innebär precis vad det säger. Givetvis förstår jag att det måste priorioteras när det handlar om sparåtgärder, men då ska en ordentlig konsekvensanalys vara gjord innan där man tydligt kan visa på besparingar och konsekvenser av besparingen. I detta fall är inget av detta gjort och det har dessutom blivit betydligt dyrare med akutbilar och en folkomröstning som (S) inte kommer att bry sig om. Att driva igenom ett sparförslag enbart på prestige är inte att ta ansvar för hela länet. Om du granskar siffrorna för hela landet så har både kommuner och landsting fått betydligt mer pengar från staten de senaste åren än under en (S) regering. Det handlar om att kunna ta ansvar för pengarna och det kan inte det (S) styrda landtinget i Västerbotten göra.

  2. Tor Eriksson

    Hej
    Är det verkligen lämpligt att tillämpa normala demokratiska principer på ett valresultat av den typ vi nyss fått i länet? Jag menar argumentet att inte ta hänsyn till resultatet på grund av det låga valdeltagandet.
    Var och en borde kunna inse att i detta val är alla part i målet, men på ojämlika villkor. Huvuddelen av de röstberättigade bor och lever i områden med en sjukvård i världsklass. Är det demokrati att överhuvudtaget förvänta sig att denna stora majoritet ska skriva under på att avstå något, av ren solidaritet med den lilla minoritet som bor annorstädes? Bekvämast blir då att inte rösta alls så slipper man ju hela problemet. Detta borde även styrande politiker kunna räkna ut. Och om man har räknat ut det i förväg, vilket jag tror, så hamnar frågan i ett lite kusligt känsloläge.
    Jag tycker att hela hanteringen hittills andas odemokratisk maktfullkomlighet.
    Tor Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.