Glädjande skolinitiativ i Umeå!

P4 Västerbotten rapporterar om särskilda satsningar på intensivundervisning i matematik i skolor i Umeå. Det har hjälpt fler elever att klara målen i matematik, samtidigt som resultaten i resten av landet blir allt sämre.
Det handlar om att ge mer tid till eleverna. För att ta itu med svårigheterna som eleverna har med matematiken behövs det mer tid. Parallellt med den normala undervisningen bedriver man därför intensivundervisning i matematik för elever som behöver extra hjälp. Det handlar i normalfallet om extra undervisning i 6-8 veckor, 3-4 gånger i veckan och cirka 30-40 minuter per tillfälle. I stället för att ”plockas ut” från den normala lektionen och göra samma saker som andra elever, men i ett annat rum, sköts intensivundervisningen utanför ordinarie skoltid.
Umeåskolornas satsning är lika enkel som den är bra, även om det i praktiken inte är helt lätt att hitta mer tid. Det är också viktigt att komma ihåg att det måste vara riktade insatser, så att man identifierar behovet för varje elev för att kunna arbeta med rätt saker.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. truthbe2old

    Ja man kan ju dra slutsatser från enstaka fall och säga att det är en sanning. Homeopater gör detta, astrologer och aura-healare likaså. Men intressant blir det om man just använder matte och statestik för att hitta samband och dra korrekta slutsatser.
    Kolla in denna länk, som slår hål på vår egen PISA undersökning och förklarar att skillnaderna i resultat till största delen beror på genetiska ärftliga faktorer (VARNING! PK panik, vi är inte alla lika!)
    http://www.theguardian.com/science/2013/dec/11/genetics-variation-exam-results1
    Men visst, jag håller med, mer tid åt mattematik och mindre åt genuspropaganda eller nått.
    En eloge till umeå som iaf försöker!.
    Man kan ju undra vad som skulle hända om vi tillät detta resonemang åt andra hållet, dvs inser att vissa barn är smartare än andra och lät dem få extra undervisning, kanske tom inte ens gå tillsammans med de andra ”ankarbarnen”. Då kanske sverige skulle toppa listan på Genier & framgångsrika snillen.. Men istället……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.