Fritt internet!

När vi pratar om frihet finns det många olika definitioner och vi lägger alla in olika värderingar på vad vi anser att frihet är. De senaste åren har vi sett en ny form av revolution. Jag pratar till exempel om den arabiska våren i Nordafrika. En revolution initierad av ett missnöje precis som i andra fall men denna revolution spred sin information via internet och fick tack vare det en stor och snabb spridning. Att vi har frihet på internet är för oss i Norden ingenting vi funderar på men för många människor är det inte så självklart. I juni 2012 antog FN:s råd en resolution som säger att frihet på internet gäller på samma sätt som frihet i samhället i övrigt. Många länder begränsar tillgång via internet och det är ett brott mot våra mänskliga rättigheter. Vi skall inte underskatta den kraft som nätet är även för ekonomisk och social utveckling. Många människor runt om i världen har knappt pengar till mat men de har tillgång till en mobiltelefon och via den även internet. Jag har träffat den fattiga majsbonden i norra Afrika som varje dag kontrollerade marknadspriset på majs för att kunna sälja till rätt köpare. En spännande utveckling som lyfter fram behovet av ett fritt internet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Joel

    Lite underligt av en moderat att skriva om rätten till ett fritt internet. Vad jag vet har ni röstat för alla inskränkningar av folks rättigheter på internet som har kommit. FRA-lagen, Ipred-lagen osv. Du kanske har valt fel parti? Eller är ett fritt internet enligt dig ett internet där man kan gå in på vilken sida som helst och chatta med vem som helst men man är övervakad?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag vet inte var du fått dina uppgifter ifrån men Moderaterna är inte ett parti mot fritt internet. Det datalagringsdirektiv vi nyligen röstat igenom är det en stor och komplicerad fråga. Det handlar om att Sverige måste införa ett EU direktiv annars riskerar vi dryga böter. Det handlar om att viss information kan avlyssnas av de myndigheter som arbetar med brottsbekämpning och då endast efter ett åklagar eller domstolsbeslut. Det handlar om att Sverige valde den lägsta tillåtna tiden för lagring av information ( 6 månader) vilket många länder inom EU inte gjort.

  2. Oberoende politisk bedömare

    Det låter ju fint.
    Men faktum är ju att Moderaterna inte vill ha ett ”fritt” internet, så vad är det du menar egentligen?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag vet inte var du fått dina uppgifter ifrån men Moderaterna är inte ett parti mot fritt internet. Om det är de datalagringsdirektiv vi nyligen röstat igenom är det en stor och komplicerad fråga. Det handlar om att Sverige måste införa ett EU direktiv annars riskerar vi dryga böter. Det handlar om att viss information kan avlyssnas av de myndigheter som arbetar med brottsbekämpning och då endast efter ett åklagar eller domstolsbeslut. Det handlar om att Sverige valde den lägsta tillåtna tiden för lagring av information ( 6 månader) vilket många länder inom EU inte gjort.

  3. truthbe2old

    Du kan ju skylla ifrån dig allt du vill på EU, men faktum är ju att M röstat igenom FRA lagen!.
    Och nu kommer det fram att ”ni” tom låtit FRA spionera på ryssland på vägnar av JewSA.
    Och med tanke på EU projektet ”CleanIT” som du borde känna till då du fått referat till det tidigare, där EU planerar att aktivt jaga personer med ”fel” politiska åsikter, så blir jag fundersam på vad du menar med ”fritt internet”.
    Från media kan man läsa att säpo vill ha samma verktyg som NSA för att kunna leta ”brottslingar” och slippa åklagare för att snabbare kunna hantera ärenden (tänker på skandalen inspelad av Banhofs VD där han skuldbelades för ev. dåd av muslimska självmordsbombare).

    Så tycker jag att du, som påstådd förespråkare av ett fritt internet, Aktivt borde propagera för ett omedelbart urträde ur EU, och inte bara skylla ifrån dig på det nya CCCR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.