Svenska Afghanistankommittén

I media kan vi följa situationen i Afghanistan. Trots att landet ligger långt från Sverige har vi ett stort engagemang i Afghanistan. I december förra året tog vi beslutet i Sveriges riksdag att minska ner vår militära närvaro succesivt under detta år i Afghanistan och att vi samtidigt som vi minskar ner vår militära närvaro ökar upp vårt bistånd till landet. Jag tycker det är rätt väg att gå eftersom vår militära närvaro har gjort skillnad vilket nu innebär att ett mer stabilt samhälle kan börja byggas upp av afghanerna själva.
Jag är styrelseledamot i Svenska Afghanistankommittén och ser det stora arbete som kommittén gör i Afghanistan där fokus ligger på kvinnor, barn och personer med funktionsnedsättning. Svenska Afghanistankommittén arbetar med en stor andel lokalanställda personer i landet vilket innebär att arbetet med att bygga skolor och vårdinrättningar kan ske även där det inte finns militär närvaro. Att stötta lokalbefolkningen till egen utveckling är rätt väg att gå.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Leif

    Gillar politiker som tror det kommer bli bättre när man drar bort den militära närvaron. Varför inte åka dit och undersöka själva inom några månader. Säg hej till Talibanerna från mig

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag har nyligen besökt Afghanistan och kommer att göra det under innevarande år också.

  2. Niklas

    Jag tolkar ditt inlägg som att antingen vet du hur det kommer gå efter västerländska styrkor drar sig ur Afganistan, eller så försöker du så att säga ”sminka en gris” på bäst möjliga sätt innan auktionen.

    Hur ska Afghanistan skilja sig från andra länder i regionen?
    Hur ska bland det mest korrupta landet och det minst stabila landet i världen axla rollen som en av historiens största krigsmakter nu lämnar ifrån sig?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Den fortsatta utvecklingen i Afghanistan beror mycket på hur presidentvalet i april kommer att avlöpa. Det finns många kandidater till presidentposten och beroende på vem som blir framröstad kan situaionen i landet utvecklas olika. Det är svårt att se Afghanistan som ett isolerat land, man måste se hela regionen och dess utveckling.Svenska Afghanistankommitten har nolltolerans mot korruption.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.