Kvaliteten är inte viktig för (V)

Vänsterpartiet avslutade sin kongress i går och en enig kongress beslutade att driva två frågor inför det kommande valet i höst. Den ena frågan som (V) anser vara betydelsefull är att de vill att vi ska arbeta 6 timmar varje dag med en heltidslön. Var finns en hållbar ekonomisk utveckling i att arbeta 6 timmar med en heltidslön? Den andra frågan handlar om att (V) vill förbjuda alternativa driftsformer inom vård, skola och omsorg. (V) anser att det är kommuner och staten som alltid ska driva vård, skola och omsorg och att det är driftsformen som är betydelsefull. Jag ställer mig väldigt frågande till det beslut som (V) tagit. Hur kan driftsformen vara det viktigaste , är det inte kvaliteten som är av betydelse för oss som nyttjar skola, vård och omsorg? Hur kan (V) med så stor säkerhet påstå att kommuner och staten alltid har den bästa kvaliteten. Jonas Sjöstedt påstod i debatt med Annie Lööf i Agenda igår kväll att det kan finnas utrymme för ideella organistaioner utan vinstintresse att driva vård, skola och omsorg och då blir hela debatten ännu mer underlig. Om det inte finns vinstintresse i en verksamhet hur ska verksamheten kunna investera och utvecklas? För att vi ska kunna driva en utveckling framåt måste det finnas alternativ och konkurrens.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

18 kommentarer

  1. Johan

    Sedan förstår jag mig inte på Vänsterpartiets logik när det gäller företagande. Man har nog missat punkt ett i hur man driver en firma. Man tror envist att sättet att få en god vinst i en verksamhet är att snåla och spara så mycket som möjligt och behandla kunder, brukare och patienter så dåligt som möjligt och erbjuda en så dålig tjänst som möjligt. Vilket sånt företag överlever en konkurrenssatt marknad? Hade min lokala bilverkstad gett mig dåligt bemötande och ett dåligt jobb hade jag inte gått dit igen, ryktet hade spritt sig och dom hade behövt bättra sig för att fortsätta.

    Om inte alla verkstäder ägdes av samma ägare såklart, då hade jag ju varit så illa tvungen att gå till samma företag igen eftersom jag inte kan reparera min bil själv, men ett sånt system är det ju bara (V) som vill ha.

    Vinst i en verksamhet får du om kunderna är nöjda med vad du erbjuder. Vinstintresse = intresse i att ha en så bra verksamhet som möjligt…

    • Kjell Bäckman

      Hej. Det är skillnad på olika tjänster, tex bilreparationer och hårklippning jämfört med sjukvård eller utbildning. Ett företags vinstintressen kan mycket väl komma i konflikt med patienters eller elevers behov. Se tex konkursen av skolor som gör att elever överges.
      Behoven av vissa grundläggande saker måste komma först i vissa fall, tex sjukvård eller barns utbildning. Och min gamla Volvo är inte samma sak som min gamla kropp. Därför bör resurserna fördelas efter behov, inte utifrån skolpeng eller vårdpeng, som jag att man jagar lönsammaste eleven eller patienten. Kjell Bäckman, Vänsterpartist

      • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

        Intressant vinkling av rätten att göra vinster på tjänster! Jag försvarar inte riskkapitalbolag som tar ut stora vinster och placerar dom på en trevlig ö långt bort. Om man ser till hur verkligheten ser ut så är den största andelen alternativa driftsformer inom vård, skola och omsorg små eller medelstora företag till 80% drivna av en kvinna. De vinster som företagen genererar leder till återinvesteing och utveckling av det egna företaget. Varför säger ett ”feministiskt” (V) nej till en sektor där majoriteten av de som arbetar är kvinnor? Att säga nej till vinster inom vård, skola och omsorg är att stänga dörren till konkurrens och utveckling inom en stor sektor.

  2. leif

    Men varför har ni inte infört något regelverk för att garantera kvalitén? Luddigt skrivna regler som går att kringgå om gått grundskolan. Sluta klaga på andra och gör något åt eran egen soppa!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns tydliga regler för kontroll av alternativa driftsformer. Däremot finns inte samma krav på kontroll av kvalitet i kommunal/offentlig verksamhet. Det (V) vill driva fram är att alla incitament för alternativa driftsformer försvinner och det är inte ett Sverige jag vill ha med en utförare utan möjlighet att välja. Hur stimuleras utveckling utan konkurrens?

  3. Per-Ola Moström

    Jag ställde i september 2009 en fråga till en Allianspolitiker på vk-bloggen. Än har man inte svarat. Så här skrev jag:

    ”I 2009 års budget för Vindelns största äldreboende Älvbacken med 50 platser uppgår kostnaderna till:

    Köp av tjänster 20 tkr (0,1%)
    Löner 19662 tkr (91,0 %)
    Förbrukningsmaterial 455 tkr (2,1%)
    Övrigt 10 tkr (0,0 %)
    Matleverans till pensionärerna 1458 tkr (6,7%)
    Totalt 17837 tkr (100%)

    Dessutom finns kostnader för uppvärmning o lokaler med 1420 tkr samt städkostnader. Kanske bäst att skriva här att undertecknad har inte haft ett enda finger med i hur budgeten är upprättad! Den är godkänd av socialnämnden.

    Om en privat entreprenör skall ”spara” på kommunens kostnader måste man således:
    Minska på personalbemanningen
    Minska på kvalitén på maten
    Minska på städning eller värme i huset.

    Högern sprider illusioner om att besparingar gör verksamhet billigare. I verkligheten blir den bara sämre! Hur blev det med de statliga privatiseringarna – bolagiseringarna?

    Elen blev dyrare efter privatiseringarna!
    Telefonin blev dyrare efter privatiseringarna! Och landsbygden utarmas! Nu läggs stationer och ledningar ner.
    Hyresnivåerna har blivit dyrare efter privatiseringarna och kvalitén har försämrats för boende.
    Biljettpriserna blev dyrare på SJ efter ”konkurrensutsättningen”.

    Erfarenheterna från de stora städerna är att de stora multinationella företagen tar över verksamheterna och skyfflar vinsterna till skatteparadisen. Kooperativ verksamhet och småföretagarna konkurreras bort.”

    Det här skrev jag 2009. Nu är facit klart efter 7 års Alliansregerande.

    Så min fråga är:

    Vinsterna i vård och omsorg skapas genom att ta bort anställda. Det är det facit vi har av borgerlig politik.

    Vad tror du att en eventuell entreprenör skulle spara på i den budget som redovisas ovan?

    Svar emotses!

  4. Linus

    Hej Elisabeth! De vill inte förbjuda alternativ, t ex föräldrakooperativ och stiftelser kommer fortfarande kunna erbjuda alternativ.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      (V) vill inte ha alternativa driftsformer som har incitament att göra vinster för återinvestering och utveckling. Hur ska man kunna driva ett företag utan vinst, även kooperativ och stiftelser måste drivas med vinst. Hur ska de annars kunna fortsätta att driva verksamhet.

  5. Mr Cool

    Jo, jag har personligen erfarenhet från offentligt styrda verksamheter. För ett antal år sedan kontaktade jag TELEVERKET och uttryckte mitt missnöje med en tjänsteleverans varpå jag fick svar ”jasså, är du missnöjd med Televerket men försök att vända dig till ett annat televerk då om du kan”. Jag kan även nämna ”taxieländet” under monopolet. Jag ser också att PO Moström ”kräver” svar på sin fråga vilket är märkligt från en bloggare som förfalskar inlägg på frågor som ställs till honom.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Om det ska ske en utveckling inom ett område behöver vi konkurrensutsättning. Det är inte driftsformen som ska styra utan det är kvaliteten på den verksamhet som drivs som ska vara avgörande.

  6. lf

    Det EBR skriver är att det går inte att bedriva offentlig verksamhet om man inte kan gå med vinst.
    Här ser man hur moderater tänker.
    Du EBR har du tänkt på hur du kränker hårt arbetande personer som jobbar inom den offentliga verksamheten som inte har som syfte att genera vinst. Du kanske ser ned på de människor som inte har vinst som målsättning utan en målsättning att hjälpa människor.
    Då du far ut till de offentligt drivna verksamheterna, vad säger du då.Gå över till privat verksamhet då är du med och genererar vinst.
    ,är det ditt förslag?
    Vi ser allt för mycket av då vinstintresset är det viktigaste.
    Problemet för dig EBR är att du har ingen historia.Du föddes i ett land där socialdemokraterna hade tagit den politiska makten och där alla hade en dräglig tillvaro.
    Ni genomför nu ett projekt som är så slugt att många inte genomskådar detta.Alla skall ha möjlighet att välja.Hur många tror du har den möjligheten rent praktiskt.
    Den gamle skogsarbetaren utan släkt,vad han för möjlighet att få det bästa boendet i vården?Vad tror du EBR.
    EBR du har ingen historia därför skriver du som du gör.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag vill bara påpeka för dig att jag har arbetat lång tid i landstingsdriven verksamhet och där fanns väldigt få sparkrav före 1995, då ändrades kraven och alla avdelningar skulle hålla budget. Det utdelades morätter till de verksamheter som kunde visa på ett plus. Det finns krav på vinst eller ett nollresultat även i offentlig verksamhet även om det inte omnämns på det sättet. Vi kan inte leva i ett samhälle som förbrukar mer pengar än vi drar in, det faller på sin orimlighet. Jag förstår inte din negativa syn på att verksamheter drivs på ett bra ekonomiskt sätt, oavsett om det är offebntligt eller privat driven verksamhet.

      • lf

        Nä,du kan inte förstå att det kan bedrivas vård och omsorg utan vinstintresse.Kan någon förstå din blogg.
        Jag kan bara säga,hur möter du den personal inom offentlig verksamhet som vill jobba och se till de behov som finns och inte har vinstintresse som främsta mål.
        Du avslutar att det måste finnas alternativ och konkurrens
        Du EBR ska de gamla måste vara med på er konkurrensutsättning.
        Du EBR, du är långt från verkligheten.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Du läste inte mitt inlägg ordentligt. Jag skrev att det finns krav på all verksamhet att hålla sin budget oavsett om den är offentlig eller privat.Jag upprepar min sista mening! Jag förstår inte din negativa syn på att verksamheter drivs på ett bra ekonomiskt sätt, oavsett om det är offentligt eller privat driven verksamhet. Det är i slutändan inte driftsformen som är av betydelse utan att kvalitetn är bra!

  7. Marianne R Johansson

    Moderater tjatar om att det är kvaliteten och inte driftsformen som har betydelse, men fint, då låter vi skolor och sjukvård vara i ofentlig regi, och satsar våra skattepengar på att göra så god kvalitet av det som bara är möjligt, i detta inryms också valfrihet på hur man vill vårdas/ studera för ALLA, om det nu inte är viktigt vem som driver verksamheten!
    Moderater kommer ofta med att ”hur kan ett feministiskt parti som Vänstern säga nej till privata företag inom vård och skola som oftast drivs av kvinnor?” Kanske för att man också ser till de kvinnor som jobbar på golvet i des sa företag? De skulle också gynnas av sextimmars arbetsdag! När åttatimmarsarbetsdag först fördes på tal, så var det också en omöjlighet. Med mindre slöseri med statens finanser, så är det kanske möjligt?!
    Slutligen vill jag bara säga att vad jag hört har Vänstern aldrig sagt att de ska förbjuda privata aktörer inom vård och skola! Det är bara det att de inte ska finansieras med gemensamma skattemedel! Vill du ha privat skola till dina barn och privat vård, så är det väl bara att betala för den då!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns offentlig skola, vård och omsorg som håller hög kvalitet, det finns alternativa driftsformer som håller hög kvalitet inom detta område likaväl som det finns dåliga exempel både bland offentlig och alternativa driftsformer. Det är inte driftsformen som är av betydelse, det är fortfarande kvalietetn och det är för mig svårt att påstå att den offentliga sektorn alltid håller den bästa kvaliteten. Det finns många mätningar som visar på det motsatta. Varför är (V) så emot att erbjuda kvinnor inom skola, vård och omsorg alternativa arbetsgivare? (V) är väldigt tydlig med att de kan tillåta stiftelser och kooperativ att driva skola, vård och omsorg. Hur kan (V) veta att dessa driftsformer erbjuder bättre kvalitet än det offentliga? Hur kan (V) påstå att en ekonomi i balans inte är av betydelse oavsett driftsform?

  8. Åsiktsmaskinen

    Det är exakt samma lönsamhet i att gå från åtta timmars arbetsdag till sex timmars arbetsdag som det var att gå från 48 timmars arbetsvecka till 40 timmars arbetsvecka.

    Om man bara vill går det naturligtvis lika utmärkt att införa även sex timmars arbetsdag som det var att införa 40 timmars arbetsvecka.

  9. lf

    Ebr,du tuggar på om driftsformen.Vi har väl sett hur privata driftsformer har skött sig.Jag har en bekant som jobbar inom hemtjänsten i Stockholm. Han tillhörde en offentlig hemtjänstsektor.För några är sedan fick föreståndaren möjlighet att köpa upp detta område.En stor omställning skedde.Nu går vi på minuterplan.Om vi inte på 16 minuter har lagat mat och bytt stödstrumper, då ligger vi illa till och det är bara att försöka ta igen hos någon annan.Jag äter lunch medan jag cyklar mellan vårdtagarna.
    Att kunna sitta en stund och prata är omöjligt.Det finns dokumenterat på andra håll.
    DU EBR är delaktig att genomdriva denna omänsklighet både för arbetstagare och vårdtagare.
    Jag är inte så enkelriktad att förstår att det finns bättre och sämre offentlig vård.
    Men det är ju där ni skall sätta in resurser så att alla skall få en rättvis och jämlik vård där vinstintresset inte finns och där medmänskligheten är prioriterad.
    Om inte du ställer upp på detta då är min fråga till dig ”vem skall då drabbas av en sämre vård”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.