Oenig opposition i försvarsfrågan!

Jag såg nyhetsrapportering från Folk och Försvars kongress i Sälen och där intervjuades (S) partiledare Stefan Löfven. Det är intressant att (S) är så kritisk till hur Alliansen satsar på den svenska försvarsmakten. Under deras tid vid makten lade (S) ner cirka 60 militära förband och enheter, och samtidigt upphörde den samlade försvarsplaneringen. I motsats till den politik som Socialdemokraterna förde under sin tid vid makten har alliansregeringen inte lagt ned ett enda förband. Regeringens satsningar innebär ett tillskott på cirka 6,5 miljarder under de kommande tio åren. Oppositionens splittring är ännu mer tydlig då de övriga partierna kraftig vill minska anslagen till försvarsmakten. Hur ska ett samarbete fungera inom en så oenig opposition? Vi har tillsatt en försvarsberedning för att göra en grundlig analys av Sveriges förutsättningar och utvecklingsbehov och när den presenterar sin rapport i slutat av mars så kommer det att ligga till grund för regeringens fortsatta utveckling av den svenska försvarsmakten.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

16 kommentarer

  1. John

    Men, att fortsätta med nedmonteringen av försvarsförmågan som M gör är inte att ta ansvar, de ”satsningar” som görs innebär mer än 50% nedskärningar på många olika områden inom försvaret.
    Så, ta ansvar för er egen politik istället för att kasta på andra.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      De satsningar som Alliansregeringen nu gör är från den nivå som var när vi tillträdde. Det handlar inte om att kasta på andra det handlar om att se den verklighet som finns att utgå ifrån.Jag har lyssnat på både vår ÖB och vår försvarmnister och de är eniga att den upprustning av försvaret som nu sker är stor.

      • John

        Så du har också gått på lögnerna. De som arbetar i verksamheten vet dock hur det är.
        Då alliansen tillträdde var verkligheten så här, det fanns 120 + 120 stridsvagnar, det fanns ca 560 stridsfordon, det fanns 48 artillerienheter, 7+ ytstridsfartyg och 120+ stridsflygplan, tex.

        Efter de beslutade ”investeringarna” som du åsyftar så kommer det att finnas 45 stridsvagnar, resterande 75 förrådställs samt de övriga 120 säljs, ca 360 stridsfordon, resterande vet ingen vad som händer med, 24 artillerienheter, dock så kommer de inte att börja levereras förrän slutet av 2015 så förnärvarande finns det 4 st och dessa är provexemplar. 5 ytstridsfartyg där riksdagen beslutat att det ska finnas 7 men Försvarsministern håller på att undergräva detta beslut genom att inte besluta om uppgradering av de fartyg som finns samt 60 stridsflygplan där också ca 20 ska hyras ut till Brasilien och Schweiz.
        Så ser det ut och även ÖB sa senast idag, att om inte medel tillförs så kommer inte IO14 att gå att genomföra och, för att poängtera, det är med en fullt utbyggd IO14 som vi kan försvara 1 plats i Sverige i max 1 vecka, och som du kanske sett så kommer då Stockholm att prioriteras enligt försvarsplan.
        Så ser ”den stora” upprustningen ut, bedrövligt.

  2. lf

    Ja,du kan väl lugna dig till försvarsberedningen kommit med ett förslag.
    Jag vet inte hur mycket du såg, men jag såg utbildningsministerns totala kollaps.
    Det är svårt att se en minister som från 2006 som skulle ta krafttag och rätta till socialdemokraternas urusla skolpolitik, så falla igenom.Jag tycker det var pinsamt.
    Att måste tillsätta en grupp utanför vårt land för att komma tillrätta med våra skolproblem.
    Kan man kalla det för något annat än ett misslyckande,då vet inte jag.

  3. Lars Gidlöf

    Hej

    Är det inte lite skämmigt att komma med denna blogg. Jag läste att bl a Hägglund och Björklund inte har samma syn som M i försvarsfrågan, men kallar du det enighet i alla fall?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Alliansen består av fyra olika partier, vi har under snart åtta år lagt fram gemensam politk för att få Sverige att växa.

      • Oberoende politisk bedömare

        Det var inte ett svar på frågan.

        Varför har svenska politiker i allmänhet, inklusive du, så svårt att svara på direkta frågor?

  4. Jannaes

    Det kan väl knappast bekymra vän av demokrati att människor tycker olika. Det är av denna anledning vi har olika partier. Vilken politik som sedan kommer till uttryck bestäms i slutändan i riksdagen. Jag tycker att detta är en förträfflig samhällsordning.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med om att det är en förträfflig samhällsordning att vi har yttrande och åsiktfrihet i vårt land. Vad som är bekymrande är att om den nuvarande oppositionen ska kunna tänka sig att styra Sverige så blir det stora eftergifter när åsikterna skiljer sig stort i försvarsfrågan. (MP) och (V) vill skära stort i försvarbudgeten.

      • Jannaes

        …och om majoriteten av väljarna röstar på V eller MP så kommer deras vilja (i detta avseende) bli lag. Om så inte sker blir det fråga om en kompromiss. Det är så folkets vilja kommer till uttryck i en demokrati.

        Jag tycker att dagens blockpolitik är till fördärv för den demokratiska ordningen. Det politiska etablissemanget sållar och likriktar idéer och värderingar innan folket ens fått säga sitt. Detta på grund av att maktbegäret är större än de demokratiska ambitionerna. Tråkigt, men på samma gång förståeligt ur ett mänskligt perspektiv.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Det stämmer inte riktigt det du påstår. De flesta förslag som regeringen fattar är ute på remissrunda bland berörda forskare, organisationer, myndigheter osv för att få en bred bild av de beslut som ev. ska fattas. Det handlar definitivt om demokratiska processer.

          • Jannaes

            Om demokrati bara vore att söka stöd för egna idéer förstår jag att det är svårt att se poängen med idémässig mångfald.

            På valdagen ger dina uppdragsgivare, det vill säga väljarna, sin åsikt om de idéer och trosinriktningar som de politiska partierna presenterat. Ju större likriktning dess mindre mångfald av idéer, dess mindre möjlighet att uttrycka sin vilja.

  5. John

    Som vanligt så undviker M att svara på fakta! Dvs mitt tidigare inlägg! Du går i samma fotspår som dina partikollegor i den här frågan.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Att upprusta ett land är ett stort och kostsamt projekt. Det vi måste kommaihåg är att den upprustning vi nu gör är från en låg nivå. Vi satsar drygt 6,5 miljaredr på försvaret och det är inte tillräckligt men det är en början till upprustning.

      • John

        Återigen, hur kan du förklara de siffror jag anger som ”en upprustning”, det jag skriver är det som är beslutat, HUR kan DU säga att det är en upprustning.
        Och de 6,5 mdr kr som du nämner, de stämmer överhuvudtaget inte. Det håller inte att hitta på egna siffror, 1,5 mdr kr över 3-4 år närmare, och de pengarna är de som medför de siffror jag angett i inlägget tidigare.
        Tilläggas bör också att försvarsmakten har blivit ålagd att spara 500 mkr på personalkostnader också, vilket gör att tusentals personer kommer att bli uppsagda.
        M o alliansen via sin genomförandegrupp har gjort att det finns ett materialberg på ca 70 mdr kr, till det kommer köp av nya JAS för 90 mdr kr, för att genomföra det köpet tillfördes 300 mkr till budgeten.

        Hur får du detta till att bli en satsning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.