Rätt stöd till arbete!

Handikappförbunden i Sverige har lyft fram fem modellkommuner som arbetar aktivt med att personer med någon form av funktionsnedsättning ska komma in på arbetsmarkanden. Igår deltog jag i ett stort seminarium där denna fråga diskuterades. Skellefteå är den modellkommun som ligger mest norr ut och det var intressant att höra representanter från Skellefteå berätta hur de arbetar. ”En väg in” är ett koncept som alla var eniga var den bästa lösningen och Skellefteå arbetar med Arbetsmarknadstorget. Umeå har ett liknande koncept som heter Ungdomstorget. Inom dessa ”torg” samlas alla aktörer och samverkar runt den person som behöver stöd. Att arbeta med samverkan och då tillsammans med alla aktörer är betydelsefullt, många kommuner har valt bort vissa aktörer och då missar man viktiga pusselbitar.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Lena Andersson

    Varför behandlas alla arbetslösa med försörjningsstöd som om de vore ”handikappade” i behov av tvångshjälp såsom oavlönad förvaring/heltidsarbete åt kommunerna, exempelvis inom Viva Resurs i Umeå? Ge stöd till dem som verkligen behöver det istället för att förnedra dem som inte har behov av detta stöd! Ungdomstorget är bara ett sätt för kommunen att utnyttja de unga arbetssökande genom att tvinga dem att arbeta medan kommunen slipper betala avtalsenlig lön för deras arbetsinsats!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.